Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Fokus usmjeren na podsticanje projekata i iskorišćavanje kapaciteta obnovljivih izvora energije

Na početku susreta ambasadorka je izrazila interesovanje za resor i oblasti koje pokriva ministarstvo kapitalnih investicija uz poseban osvrt na oblast energetike, imajući u vidu nestabilnost tržišta i neophodnost stabilizacije energetskih potencijala

Zajednički je zadatak da tradicionalne i istorijski dobre odnose dvije prijateljske države njegujemo i snažimo, a prostora za unapređenje ima, naročito u oblasti ekonomije i privrede, zaključak je današnjeg razgovora potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i novoimenovane ambasadorke Italije u Crnoj Gori Andreine Marsele.

Na početku susreta ambasadorka je izrazila interesovanje za resor i oblasti koje pokriva ministarstvo kapitalnih investicija uz poseban osvrt na oblast energetike, imajući u vidu nestabilnost tržišta i neophodnost stabilizacije energetskih potencijala.

Kako je naglasila, iako su bilateralni odnosi dvije zemlje na jako dobrom nivou, nijesu maksimalno iskorišćeni potencijali i mogućnosti te u tom pravcu treba zajedno djelovati u narednom periodu i dodala da jasan pravni okvir ohrabruje strane investitore da se odluče za ulaganje svog kapitala.

U tom kontekstu potpredsjednik Ibrahimović se saglasio sa stavom ambasadorke naglašavajući da je nakon perioda sagledavanja i analize stanja u resoru kapitalnih investicija, jedan od prioriteta usklađivanje i unapređivanje zakonske regulative kako bi na taj način stvorili povoljan poslovni i investicioni ambijent.

Potpredsjednik je dodao da je završetak izgradnje prve dionice auto – puta pokazao koliko je važno da razvijamo krupne kapitalne projekte, koji mogu uticati na promjene društva i ekonomije jedne zemlje.

“Naše aktivnosti su sada usmjerene na nastavak realizacije ostalih dionica, za što imamo podršku evropske zajednice i međunarodnih finansijskih institucija i za što u ovom trenutku postoji interesovanje velikih evropskih i svjetskih kompanija” istakao je Ibrahimović.

Osim projekata iz oblasti putne infrastrukture tokom susreta bilo je riječi i o modernizaciji željezničke infrastrukture, mogućnostima Luke Bar, ali i o energetskoj situaciji na gobalnom tržištu.

U tom dijelu, Ibrahimović se posebno osvrnuo na obnovljive izvore energije, nesporne potencijale koje Crna Gora ima kada je riječ o solarnoj, hidro energiji, ali i o vjetroelektranama.

“U svijetlu alarmantne situacije u svijetu sa energentima generalno, naš fokus mora biti usmjeren na podsticanje projekata i iskorišćavanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, stvarajući stabilan nacionalni energetski sektor”, zaključio je Ibrahimović.

Osim o ekonomskim temama, sagovornici su danas razmijenili mišljenja o aktuelnim i veoma dinamičnim političkim procesima u obje zemlje, ali i društevim i političkim promjenama u regionu i Evropi.

Ambasadorka je još jedanput istakla podršku Italije na evropskom putu Crne Gore, ukazujući na neophodnost stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Ibrahimović se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju nam Italija pruža, dodajući da fokus predstavnika vlasti i administracije u narednom periodu mora biti na ispunjavanju neophodnih koraka na našem evropskom putu i da promjena na tom kursu ne smije biti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve