Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

IA: Pozivanje na obračun u Skupštini je još jedna u nizu bahatosti uprave Plantaža

Posebno je, kako naglašavaju, problematično pozivanje na Institut sertifikovanih računovođa da provjerava izvještaj DRI i daje upravi “super vještačenje” izvještaja

Pozivanje na obračun u Skupštini je još jedna u nizu bahatosti uprave Plantaža, saopšteno je danas iz Instituta alternativa IA. IA se oglasio povodom jučerašnjeg saopštenja Plantaža u kome državna kompanija nezadovoljna negativnim mišljenjem Državne revizorske institucije ocijenjuje da je DRI prekršila etički kodeks.

“Pored niza netačnih tvrdnji u ovom saopštenju, posebno je važno istaći da rasprava u Skupštini nije mjesto da uprava Plantaža organizuje svoju predstavu i osporava nalaze DRI uz saveznike iz Instituta sertifikovanih računovođa, preispituje preporuke i ulazi u rasprave sa državnim revizorima. Izvještaj DRI je za skupštinsku raspravu polazna tačka – Kada dođe do saslušanja na skupštinskom Odboru, direktorica Plantaža treba da za poslanike pripremi izvještaj o tome šta je urađeno da se preporuke sprovedu i problemi otklone, a poslanici treba da traže odgovore na pitanja o nesprovedenim preporukama, ispitaju predstavnike vlade o nadzoru nad Plantažama, pozabave se pojedinačnim i sistemskim problemima”, ističu u IA.

Posebno je, kako naglašavaju, problematično pozivanje na Institut sertifikovanih računovođa da provjerava izvještaj DRI i daje upravi “super vještačenje” izvještaja.

“Ponavlja se scenario iz revizije Regionalnog vodovoda, gdje je takođe Institut pozivan da provjerava nalaze DRI i brani stav uprave. Ova izjava Odbora direktora Plantaža i angažovanje Instituta je priprema scene da skupštinsko saslušanje bude okršaj dva suprotstavljena stava, u maniru Petra Ivanovića i njegove (ničim izazvane) sjednice o Regionalnom vodovodu i DRI na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje 2018. godine”, naglašavaju u IA.

Prema ocjeni IA novi skupštinski saziv ne smije sebi da dozvoli takve predstave i mora temeljno da pristupi svakom saslušanju povodom negativnog mišljenja, gdje će se unaprijed tražiti sve informacije od subjekta revizije i rasrpava precizno foksirati na probleme i njihovo rješavanje – ne na odbranu i stajanje na nečiju stranu.

“Sa druge strane, treba primijetiti da jedino javna preduzeća na ovaj način osporavaju nalaze i preporuke DRI. Pamtimo da je nekadašnji direktor Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić je prijetio tužbom zbog revizorskog izvještaja DRI, Epopeja između Regionalnog vodovoda i DRI traje već godinama, opet uz čudnu ulogu Instituta sertifikovanih računovođa, Sada i Plantaže ulaze u ovaj neslavan krug”, zaključuju u IA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve