Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Hotelijeri: Mjere se moraju primjenjivati, ali su prekasno donijete

Mišljenja su da primjena mjera iziskuje i finansijske i kadrovske angažmane, ali da će se svakako pridržavati svih mjera jer je zdravlje najvažnije kako naših stanovnika tako i turista koji svoj odmor žele da provedu u našoj zemlji

Ministarstvo zdravlja je u ponedjeljak objavilo inovirani Vodič za sigurnosno – zdravstvene protokole za kovid -19 za turistički sektor. Četiri dana kasnije crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je najavio da će od sljedeće sedmice Crna Gora otvoriti granice za sve turiste. Hotelijeri, naši sagovornici, pozdravljaju odluku Ministarstva zdravlja, ali smatraju da je Vodič trebalo donijeti mnogo ranije, kako bi se gosti upoznali i rezervisali dolazak u našu zemlju i imali više turista u predsezoni.

Mišljenja su da primjena mjera iziskuje i finansijske i kadrovske angažmane, ali da će se svakako pridržavati svih mjera jer je zdravlje najvažnije kako naših stanovnika tako i turista koji svoj odmor žele da provedu u našoj zemlji.

Unapređenje

Kako je Pobjedi kazao direktor nikšićkog Comp-comerca, Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ministarstvo zdravlja je objavilo protokole koji su nadogradnja protokola koji su važili prethodne turističke sezone, uz značajno unapređenje koje će pozitivno uticati na osjećaj sigurnosti i predvidivosti za strane goste.

“Najavljenim protokolom je predviđeno da turisti koji obole od virusa kovid-19 mogu da se liječe u Crnoj Gori besplatno, što će sigurno pozitivno uticati na odluku turista da ljetuju kod nas, budući da ne moraju brinuti o svom statusu u slučaju obolijevanja. Takođe, pozdravljamo odluku da se ino turistima ne naplaćuje PCR test za slučaj da im je isti potreban prilikom povratka u zemlju”, naglasio je Jovović.

Po njegovim riječima jedina zamjerka je što su protokoli objavljeni i distribuirani tek nedavno.

“Time smo propustili da ih u prethodnom periodu predstavimo našim partnerima iz inostranstva što je moglo imati značajan pozitivan efekat na odluku gostiju da posjete Crnu Goru u predsezoni”, tvrdi Jovović.

Direktor hotela ,,Hilton“ Nemanja Nikolić kazao je Pobjedi da je dobro da imamo pravila na vrijeme ali je veoma važno da svako pravilo koje se postavi bude moguće implementirati.

“U principu sva pravila koja su definisana za hotele su nešto što se manje više u našem hotelu primjenjuje. Mi smo pored ovih protokola implementirali i standarde Hiltona tako da ćemo spremni dočekati turiste”, kazao je Nikolić koji je mišljenja da treba ova pravila dobro iskomunicirati, kako interno tako i sa emitivnim tržištima, kako bi turisti znali šta mogu da očekuju kada dođu u Crnu Goru.

“Mislim da se trebamo ugledati i na države koje su za vakcinisani dio svjetske populacije omogućili potpuno liberalne mjere. Što se tiče zaposlenih u našoj branši najbolji protokol je hitna vakcinacija. Veoma je važno pored ovih protokola da znamo kakva će biti pravila na snazi, po pitanju radnog vremena i svih drugih sadržaja koji su dio turističke ponude”, naglasio je Nikolić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve