Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

HOTELI SE GRADE, CIJENE NEKRETNINA SKAČU, SKIJALIŠTE CRNE GORE PROPADA: ”Kad je neko glup, ne možeš mu ni to dokazati”

Kolašinci mogu biti zadovoljni - vrijednost njihove imovine porasla je nekoliko puta, malim i srednjim preduzećima prihodi, stvara se perespektiva za nova radna mjesta... Šansu ne vide jedino u Skijalištima Crne Gore.

Dušan Radović je davno rekao antologijsku rečenicu: ”Kad je neko glup, ne možeš mu ni to dokazati”. Glupost ili namjera, tek uprava Skijališta Crne Gore ne mogu da primijene najjednostavniju biznis logiku – upotijebi resurse tamo gdje je najisplativije.

Umjesto toga, izvršni direktor Skijališta Đuro Milošević, čuveni petosjed, sa svojim kolegama u Odboru direktora ali i konkurenciji u broju partija koje su promijenili, Ivanom Ašaninom i Zoricom Vojinović, sprovode “vizionarske” ideje u razvoju ski turizma – skladište šestosjed već četiri godine i namjeravaju da to rade i dalje, najmanje tri godine, pravdajući tu odluku lokal patriotizmom.

Milošević i njegova družina trosjeda ne vide dalje od Žarskog i Cmiljače, ne shvatajući da to što će šestodjed da propada minimum sedam godina ne koristi ni Mojkovcu ni Bijelom Polju, šteti Kolašinu, Beranama i Andrijevici. Skijalištima Crne Gore donosi milionske minuse u poslovanju, a državi gubitke u budžetu.

Đuro Milošević, Ivan Ašanin i Zorica Vojinović: ”Crna trojka” Skijališta Crne Gore i crnogorskog ski-turizma

Jer razvoj ne počinje od Đura, Ivana i Zorice, naprotiv. Na razvoju jednog ski centra radi se više decenija, od infrastrukture, planskih dokumenata, zainteresovanih investitora, marketinga, imidža… Sve je to bilo potrebno da se Kolašin, još od 2005. godine počne uobličavati u ski centar Crne Gore, da bi danas bio veliko gradilište sa preko 2.500 apartamana u izgradnji koji će, već iduće sezone moći da ponudi turistima preko 5.000 kreveta. Put, struja, garaže, dnevna ponuda i noćni život su prateći sadržaji 45 kilometara staza koliko ih Kolašin sad ima. Jer ne dolaze turisti samo da skijaju. Njima se mora ponuditi čitav paket – od kreveta do provoda. Razlika u kvalitetu ukupnih sadržaja je ono što rangira i najbolje ski centre Evrope.

Da je Kolašin atraktivna lokacija pokazuju i cijene nekretnina u gradu od oko 3.500 eura/m2, a u novim kondo hotelima 4.000 eura. Kolašinci mogu biti zadovoljni – vrijednost njihove imovine porasla je nekoliko puta, malim i srednjim preduzećima prihodi, stvara se perespektiva za nova radna mjesta…

Šansu ne vide jedino u Skijalištima Crne Gore. Šestodsjed se ne uzima Mojkovcu, nego skladišti, a njegovo stavljanje u funkciju neće biti na štetu razvoja skijašta Žarski i Cmiljača, naprotiv. Upravo ubiranjem profita koja bi Skijališta imala  od montiranja šestosjeda na Bjelasici prema Jelovici, omogućila bi da se za spajanje Žarskog i Cmiljače u naredne tri godine kupi novi ski lift. S druge strane, Kolašin bi dobio još 20 kilometara staza, a spajanjem Jelovice gondolom, još toliko. Ukupno, 85 kilometara staza je spremno – samo kad bi to mogli da shvate politički preletače i lažne lokal patriote.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve