Ponedjeljak, 14 Juna, 2021
Rubrika:

Hoće Milutina Đukanovića na čelu EPCG, a da Srbija gradi HE Komarnica

Imenovanje Đukanovića za čelno mjesto EPCG neće predstavljati nikakvo iznenađenje budući da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, uoči Nove godine, zatražio smjenu svih sedam članova Odbora direktora EPCG zbog navodnog nedomaćinskog upravljanja i konflikta interesa.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović, najozbiljniji je kandidat za novog direktora Elektroprivrede Crne Gore, potvrdilo je Dnevnim novinama više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije.

Đukanović, po obrazovanju elektroinženjer, zadovoljava sve uslove da bude direktor državne energetske kompanije jer je dugo godina formalno zaposlen u EPCG, a svoj status je tamo “zamrznuo”, dok je obavljao dužnost poslanika.

Trenutno, dužnost izvršnog direktora EPCG obavlja Igor Noveljić, dok je predsjednik Odbora direktora Đoko Krivokapić.

 POLITIČKI REVANŠIZAM

Imenovanje Đukanovića za čelno mjesto EPCG neće predstavljati nikakvo iznenađenje budući da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, uoči Nove godine, zatražio smjenu svih sedam članova Odbora direktora EPCG zbog navodnog nedomaćinskog upravljanja i konflikta interesa.

U pitanju je čist kao suza politički revanšizam, budući da je poslovanje EPCG i same perfomanse kompanije najbolje u istoriji.

Naime, EPCG je u posljednje tri godine ostvarila 100 miliona eura profita, preuzela je Rudnik uglja, a država je nakon odlaska A2A značajno povećala svoje vlasništvo u EPCG na čak 85 odsto.

Pravno gledano, članovi novog Odbora direktora biće izabrani na Skupštini akcionara EPCG, a nakon formiranja uprave biće određen izvršni direktor.

ČISTKA DIREKTORA

Izbori bliski vrhu vladajuće koalicije ističu da će nova uprava EPCG smijeniti sve direktore i rukovodioce “po dubini” i dovesti ljude bliske novoj vladajućoj većini.

Prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde naši izvori, biće početak realizacije projekta radnje HE “Komarnica” koji će se prepustiti Elektroprivredi Srbije (EPS).

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na neki navodni ugovor iz 80-ih godina prošlog vijeka koji “daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja”.

STVORENE SVE PRETPOSTAVKE

Podsjetimo, bivša vlast je vema ozbiljnom energetskom politikom stvorila sve pretpostavke za gradnju hidroelektrane na Komarnici.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, prošlog ljeta, uručila je EPCG Akt o koncesiji za izgradnju HE Komarnica. Prema važećem planu, izgradnja HE Komarnica predviđena je na profilu Lonci na istoimenoj rijeci, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 metara nadmorske visine.

Prema istom dokumentu, HE Komarnica će imati instalisanu snagu od oko 172 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 GWh električne energije.

Prema planovima EPCG, HE Komarnica gradiće hiljadu radnika, na prostoru na kome nema objekata, domaćinstava niti infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti stotinu novih radnih mjesta.

Namjera EPCG je bila da u saradnji sa lokalnim samoupravama Šavnik i Plužine tokom perioda izgradnje realizuju program stručnog osposobljavanja kadra tako da upravo mještani tog područja u najvećem broju i budu zaposleni u hidroelektrani.

SRBIJA KUPILA DESET ODSTO CGES-A

Srbija je odavno zainteresovana za energetski sektor Crne Gore. Vrijedno je pomena da su državne “Elektromreže Srbije”, prije šest godina, kupile deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za oko 14 miliona eura.

Zahvaljujući toj kupovini na Montenegroberzi, EMS već šest godina dobija dividendu i ima mjesto u odboru direktora ove crnogorske firme.

Akcije su srpskom državnom preduzeću prodali investicioni fondovi u Crnoj Gori i veći broj malih akcionara. Tadašnja cijena po akciji je iznosila 95 centi.

 

Najnovije

Krivokapić: Makron mi je saopštio da Francuska snažno podržava reformsku Vladu

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić napisao je na Tviteru da se u Briselu susreo sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. "Jedan od lidera sa kojim...

Ovo je prognoza vremena za sjutra

Na jugu pretežno sunčano, uz ponegdje slabu do umjerenu oblačnost. Na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo ili uz rijetku pojavu...

Uvjereni u Barseloni: Mesi potpisuje nakon Kope

Lionel Mesi će potpisati novi ugovor sa Barselonom, nakon Kopa Amerika. ''Mundo Deportivo'' prenosi da su na ''Nou Kampu'' uvjereni da će argentinski reprezentativac poslije...

Građanska inicijativa 21. maj najoštrije osudila ponašanje Stojovića

Građanska inicijativa “21. maj” najoštrije osuđuje provokativno i antidemokratsko ponašanje Mladena Stojovića, bivšeg novinara Vijesti, danas spoljnog eksperta u kabinetu ministra pravde, ljudskih i...

Raičević: Prepoznati važnost uključivanja lokalnih vlasti u proces proširenja EU

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević govorio je danas na  Okruglom stolu pod nazivom „Lokalne samouprave na zapadnom Balkanu i njihova vizija budućnosti Evrope“. Govoreći i...

Najčitanije

Povezano

Stiže još jedan ekspert: Portparol Demokrata Nikola Rovčanin direktor EPCG

Ukoliko se premijer Zdravko Krivokapić ne predomisli u zadnji čas, portparol Demokrata Nikola Rovčanin će na današnjoj sjednici Odbora direktora Elektroprivrede biti izabran za...

Neto dobit EPCG 28.348.159 eura, izabran novi Odbor direktora

Pored loše hidrološke situacije, prošla godina bila je jedna od uspješnijih poslovnih godina te su sve kompanije u sastavu EPCG imale dobro poslovanje, a...

Elektroprivreda otvorila novu poslovnicu u Beranama

Elektroprivreda Crne Gore otvorila je juče savremenu poslovnicu u Beranama. Kupci će sve usluge moći da dobiju u novom prostoru na adresi Dušana Vujoševića b.b,...

Prosječan septembarski račun za struju iznosi 29,35 eura

Prosječan septembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore (ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni)...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
12.01.2021-10:09 10:09

Kako je mogao da “zamrzne” radni status u EPCG i da ostane zaposlen i prima platu i plus da prima poslanicku platu i privilegije koje idu uz to ?! Dalje, ovo je dio plana da Srbija preuzimanjem – kupovinom strateških nacionalnih interesa preuzme ekonomsku prevlast nad drzavom i ona bude potpuno ekonomski zavisna od nje. Sledeći koraci ce biti prodaja Luke Bar a vjerovatno i Telekoma koji ce preuzeti M:Tel. Energija, komunikacije i transport ce biti u vlasništvu druge drzave. Crkve, manastire i nekretnine koje idu uz njih su vec dobili. Posle ce preuzeti kontrolu i nad turističkim kapacitetima zemlje.… Pročitaj više »