Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Hoće li Luka Bar vraćati 30 miliona duga Port of Adria

Vlada Crne Gore je u januaru započela pregovore sa Global Portsom sa namjerom da kupi akcije Port of Adria

Raskid kupoprodajnog ugovora sa turskom kompanijom Global ports koja je većinskih vlasnik Port of Adria, nekadašnji Kontejnerski terminal, je koncept koji je jedini prihvatljiv za Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore. Sindikat se protivi  namjeri Vlade Crne Gore za kupovinu akcija od Global Portsa sve dok postoje razlozi za raskid predmetnog ugovora koji je potpisan 2013.godine. Tadašnja Vlada “srce“ Luke Bar, odnosno 62,09 odsto državnih akcija KTGT je prodala turskom investitoru za osam miliona eura, prenosi Primorski portal.

Vlada Crne Gore je u januaru započela pregovore sa Global Portsom sa namjerom da kupi akcije Port of Adria.

“Ono što zabrinjava jeste potpuno nejasna koncepcija spajanja Luke Bar i Port of Adria koja već unosi nemir među članovima ovog sindikata u Luci Bar. Naime radi o akcionarskom društvu (Port of Adria) koje ima preko 30 miliona evra obaveza. Bilo bi pogubno da Vlada Crne Gore otkupi akcije Port of Adria i da turski investitor prihoduje milionske iznose po tom osnovu, a da zaposleni Luke Bar vrate dugove koje su oni ostavili. Takav model bi sigurno izazvao žestok otpor članice ovog sindikata, Sindikalne organizacije Luka Bar AD, koja je, kako samostalno tako i preko ovog granskog sindikata, aktivna u najjačim međunarodnim i evropskim sindikatima transportnih radnika”, navodi Agim Mila predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore.

Sindikat je reprezentativan granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore koji djeluje u okviru Saveza sindikata Crne Gore i članica je Međunarodne transportne federacije (ITF), kao i jedan od osnivača Evropske transportne federacije (ETF).

Iz ovog Sindikata podsjećaju da je Evropska transportna federacija (ETF)  dopisom od 12. januara ukazala Vladi Crne Gore na radnje koje Vlada Crne Gore treba da preduzme u pravcu raskida kupoprodajnog ugovora akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta AD zaključenog između Global ports i Vlade Crne Gore, te da bi kupovina akcija Port of Adria predstavljala nagradu turskom investitoru za loše rezultate u Crnoj Gori.

“U svom dopisu, ETF je dala jasne i valjane razloge za takvo postupanje, a koji razlozi su očigledno nesporni kako za Vladu Crne Gore tako i za turskog investitora budući da ih nisu osporili.  Imajući u vidu navedeno, Sindikat u svemu prihvata date razloge i protivi se nameri Vlade Crne Gore za kupovinu akcija od Global Portsa sve dok postoje razlozi za raskid predmetnog ugovora,”zakljućuje Mila.

Podsjetimo, prema odredbama Ugovora iz 2013.godine, kupac će platiti kupoprodajnu cijenu u iznosu od 8,075 miliona eura i u roku od tri godine realizovati investiciona ulaganja u restrukturiranje Kompanije u okviru CAPEX programa, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona eura.

Takođe, Global Ports je preuzeo obavezu da u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja realizuje Dodatni investicioni program vrijedan 7,6 miliona eura i Socijalni program na način kako je to predviđeno Kolektivnim Ugovorom, te da za njegovu realizaciju i realizaciju programa podrške zaposlenima obezbijedi iznos od 6,5 miliona eura.

Takođe, Global ports se obavezao na primjenu Kolektivnog ugovora.

Shodno obavezujućoj ponudi, Global Ports će implementirati i program razvoja ljudskih resursa u Kompaniji, kroz program edukacije, dokvalifikacije i prekvalifikacije zaposlenih prema novoj organizaciji rada, koja uključuje i komplementarne djelatnosti u sektoru turizma i da za to angažuje potrebna finansijska sredstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve