Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Hladan tuš iz Brisela za Spajića i Abazovića: Ništa od pomoći za otplatu kredita Kinezima

Abazović je u martu prilikom posjete Briselu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je bio do juče ubijeđen da će Evropska unija izaći u susret zahtjevu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji je tražio od EU pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske banke za izgradnju prvog dijela dionice autoputa Bar-Boljari. Međutim, iz Brisela je adnas stigao kratak i jasan odgovor – EU ne otplaćuje kredite od trećih strana.

“Reagovanje Brisela na naš zahtjev biće mnogo više od otplate duga Kinezima za autoput čiji 1km košta državu nevjerovatnih 20mil+€: dublja integracija sa EU, i niža kamata za budžet”, napsiao je juče Spajić na Twitteru.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez je danas saopštila da je EU ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, i naglasila da će ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, biti pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, poručila je Pisonero.

Abazović je u martu prilikom posjete Briselu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini.

“Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je tada Abazović.

Spajić je u petak saopštio da je Vlada prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao 14. aprila.

“Ovim smo izbjegli veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje, od oko 128 miliona eura”, napisao je Spajić na Twitteru.

Nakon današnjeg odgovora iz Brisela Vlada Zdravka Krivokapića je izgleda sve bliže novom zaduženju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve