Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Haos u Ministarstvu ekonomskog razvoja: Zaposleni tvrde da ih oksfordski đak mobinguje i pretresa lične podatke

Zaposleni su izrazili i sumnju da se podaci iz dosijea vade i uništavaju, te zbog zoga traže i hitnu provjeru čitave situacije

Grupa zaposlenih u Ministarstvu ekonomskog razvoja podnijela je prijavu Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave povodom, kako su naveli, nezakonitog pretresa personalnih dosijea svih zaposlenih u Ministarstvu, a po nalogu ministra Jakova Milatovića.

Personalni dosijei su uzeti od službenika koji su zaduženi da ih čuvaju zaključane, i već pet dana ih pretresaju sekretar i tri ugovorca, navode zaposleni u prijavi Ministarstvu javne uprave. Oni ističu da niko od službenika nije dao saglasnost za pregled personalnih dosijea, kao i da ona nije ni tražena, što je, kako navode, suprotno članu 153 Zakona državnim službenicima i namještenicima. Zaposleni traže da se ispita i krivična odgovornost službenika koji su zaduženi da čuvaju personalne dosijee.

Zaposleni su izrazili i sumnju da se podaci iz dosijea vade i uništavaju, te zbog zoga traže i hitnu provjeru čitave situacije.

Prijava je podnijeta i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a planiraju da o čitavom slučaju obavijeste i ambasade zapadnih zemalja kao i Delegaciju EU u Podgorici.

Foto: CdM
Foto: CdM

Nezapamćen primjer manipulacije podacima zaposlenih, ukoliko se pokaže da je tačno da su podaci uzeti bez dozvole, i od strane lica koja nijesu zadužena za to, morao bi biti predmet nadležnih organa u Crnoj Gori. Zaposleni tvrde da je ovo samo kap u prepunoj čaši, te da su posljednjih godinu dana izloženi mobingu, ponižavanju, profesionalnoj degradaciji, sve na uštrb ugovoraca i ljudi koji su došli na rukovodeća mjesta u Ministarstvu bez potrebnih kvalifikacija, a neki čak i bez prethodnog mišljenja Ministarstva finansija, što je zakonska obaveza, te da su ih obezbjeđivali retroaktivno.

Najbolji primjer za to je činjenica, tvrde zaposleni u MER-u, da personalne dosijee pregleda osoba koja je na rukovodeću funkciju u Ministarstvu došla iz plesne škole. Pojedini ugovorci imaju dogovorene zarade na mjesečnom nivou od preko 1000 eura, što je plata na skoro na niovu ministra.

Zaposleni opravdano sumnjaju da su personalni dosijei uzeti kako bi iz njih bila uklonjena dokumentacija i kako bi se otvorio prostor da na taj način dobiju otkaze, a na njihova mjesta da dođu ugovorci koji nijesu uspjeli za godinu dana da ostvare stalni radni odnos, te da se sve radi po ubrzanom postupku zbog najave promjena u izvršnoj vlasti. U prilog tome, kako tvrde, govori i činjenica da je u toku izrada nove sistematizacije koja se, kako navode, radi tajno.

Foto: CdM
Foto: CdM

Zbog svega navedenog, nadležne državne intitucije bi morale što prije reagovati kako bi se utvrdilo činjenično stanje, posebno ukoliko se pokaže kao tačna tvrdnja da su personalni dosije uzeti bez saglasnoti zaposlenih.

Ministar Milatović bi, kao oksfordski đak, morao da zna da je vladavina prava imperativ, ali njegovo djelovanje u posljednjih godinu dana ne govori u prilog tome. On će crnogorskoj javnosti ostati upamćen po aferi sa izborom Fidelity consultinga na projektu vrijednom više stotina hiljada eura, ali i po činjenici da je njegova supruga naprasno napredovala u CGES-u na jesto direktora za finansije, što je jedna od vodećih funkcija u kompaniji.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
25.02.2022-13:36 13:36

ovaj seljober je i OLOŠ !
Kad će da išćeraju više ovo gadče…