Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Gungor: Crna Gora ima potencijal da postane atrakcija kao što su Hongkong, Singapur ili Dubai

On ističe da je Crna Gora zemlja pogodna za turske investitore, ima potencijal za ulaganje u poljoprivredu, stočarstvo, turizam, građevinarstvo i industriju

U Crnoj Gori trenutno je osnovano 3600 firmi od čega 500 aktivno posluje. Prema raspoloživim podacima ove firme zapošljavaju oko 3000 crnogorskih građana, kazao je u razgovoru za CdM Ertac Gungor predsjednik Asocijacije Turskih İnvestitora i Biznismena u Crnoj Gori KTID. On ističe da je Crna Gora zemlja pogodna za turske investitore, ima potencijal za ulaganje u poljoprivredu, stočarstvo, turizam, građevinarstvo i industriju. Prema njegovim riječima poljoprivreda, logistika, turizam, obrazovanje, sport i zdravstveni turizam, proizvodnja i industrija su oblasti koje  imaju potencijal i otvorene su za razvoj.

foto preuzeto sa cdm.me

“Poslije mojih godina u ovoj zemlji, moje mišljenje je da Crna Gora ima potencijal da postane atrakcija u Evropi kao što su Hong Hong, Singapur ili Dubai”, smatra Gungor.

CdM: Koliko dugo radite u Crnoj Gori?

Gungor: U Crnoj Gori živim oko četiri godine. Udruženje turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori je osnovano 2018. godine sa ciljem da okupi ljude i kompanije i bude most između investitora i javnog i civilnog sektora u Crnoj Gori.

CdM: Koliko turskih kompanija trenutno posluje u Crnoj Gori?

Gungor: Trenutno je u Crnoj Gori 3600 firmi osnovano, od čega 500 aktivno posluje. Prema podacima kojima raspolažemo ove firme zapošljavaju oko 3000 crnogorskih građana. Među glavnim investitorima su: salon namještaja Doğtaş, Mondal İndustria u Danilovgradu, Tosçelik u Nikšiću, Port of Adria, Merit Casino, Ziraat banka, Turkish Airlines i na desetine građevinskih, rudarskih i turističkih firmi, širom zemlje.

CdM: Koje su prednosti i nedostaci pokretanja biznisa u Crnoj Gori, prema mišljenju turskih investitora?

Gungor: Crna Gora je zemlja pogodna za turske investitore, ima potencijal za ulaganje u poljoprivredu, stočarstvo, turizam, građevinarstvo i industriju. Zemlja je izuzetne prirodne ljepote, čiji geografski polozaj omogućava razvoj u svakom sektoru i ima ulogu kapije Evrope, zbog svog položaja. Prednost je i 250 km obale na Jadranu.

Osim toga, visoka stopa obrazovanja, komunikacija sa institucijama i pojedincima je jednostavna i efikasna. Crna Gora je bezbjedna zemlja, stopa kriminala je niska i pojedinci se osjećaju sigurno i zaštićeno. Poreske stope su povoljne, i poreski ugovori su prednost za turske investitore.

Nedostaci su birokratska procedura koja dugo traje, neadekvatna infrastruktura i jedan od najvećih nedostataka je neotvorenost za konkurenciju. Tržište nije dovljno konkurentno, a podrška, ne samo turskim investitorima, već i iz čitavog svijeta će poboljšati razvoj privrede.

Turizam, kao jedan od najvažnijih izvora prihoda u zemlji ima kratku sezonu mora, te stoga treba više promovisati zimski turizam, prirodne ljepote zemlje i posjete istorijskih mjesta.

CdM: Šta ste do sad uradili za promociju turskih investicija?

Gungor: Udruženje turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori saradjuje sa organizacijama koje su članice TURKOFONED- a. TURKOFONED je udruženje biznismena u Turskoj koje ima 30 saveza – 26 regionalnih i četiri sektorska i skoro 40 hiljada kompanija koja međusobno sarađuju.

Ovim kompanijama Udruženje turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori (KTİD) šalje konstruktivne informacije i izvještaje o Crnoj Gori (načinu života i poslovanju), putem sastanaka i seminara. Zahvaljujući KTİD- u turski biznismeni i investitori su detaljno upoznati sa mogućnostima za razvoj biznisa koje postoje u Crnoj Gori. Preko udruženja, biznismeni ovih zemalja sarađaju, i informišu se međusobno.

CdM: Na koja pitanja Crna Gora mora obratiti pažnju kako bi privukla strane investitore?

Gungor: Ubrzanje birokratskih procedura, digitalizacija bankarskih transakcija i vlasničkih knjiga i opštinskih baza podataka mora biti ne samo za privlačenje investitora već i za razvoj zemlje.

Neophodno je napraviti pravne aranžmane u vezi sa ulaganjima koja će se vršiti u skladu sa potrebama zemlje, kako bi se olakšala ekvivalentnost obrazovanja, posebno za profesionalce koji mogu da se obučavaju ili rade u Crnoj Gori u
potrebnim sektorima, a državni podsticaji bi trebali biti lakši, razumljiviji i primjenjiviji.

CdM: U kojoj oblasti vidite budućnost crnogorske ekonomije?

Gungor: Poljoprivreda, logistika, turizam, obrazovanje, sport i zdravstveni turizam, proizvodnja i industrija područja su zemlje koja imaju potencijal i otvorena su za razvoj. Poslije mojih godina u ovoj zemlji, moje mišljenje je da je to je zato što Crna Gora ima potencijal da postane atrakcija u Evropi kao što su Hong Hong, Singapur ili Dubai.
Crna Gora je kapija Evrope, posebno u pomorskom saobraćaju, zbog svog geografskog položaja. Crna Gora ima ustaljenu državnu tradiciju. U svjetlu ove tradicije, kada se stranim polovinama obezbijede kapaciteti i tehnološki razvoj u zemlji, strani kapital će doći u zemlju i potencijal će postati stvarnost za vrlo kratko vrijeme.

Posebno tokom perioda pandemije, sve zemlje svijeta su još jednom uvidjele značaj poljoprivrede i stočarstva i važnost samodovoljnosti u prehrambenom sektoru. Količina obradivog zemljišta u Crnoj Gori je velika i ima pogodne uslove za navodnjavanje. Pored toga, prijave za staklenike mogu se podnijeti i na ovim zemljištima.

Postoje organska poljoprivreda, vino, med, proizvodnja maslinovog ulja, uzgoj ukrasnih biljaka zbog činjenice da u zemlji nema industrijskog zagadjenja i da je klima pogodna. Trenutno se posebno proizvodi med i vino, ali je količina izvoza mala, jer količina proizvodnje nije dovoljna.

Turizam je sektor koji najviše doprinosi ekonomiji u zemlji. Iako zemlju posjeti više od dva miliona turista, doprinos dolazećih turista privredi nije previše visok. Kvalitetnih hotela i smjesaja u zemlji ima vrlo malo. Na primjer, u poređenju sa Turskom, hoteli sa 4-5 zvjezdica u Crnoj Gori zaostaju što se tiče kvaliteta.

Zemlja prirodnih ljepota sa veličanstvenim morem, planinama i netaknutom prirodom, je u poziciji da ima mnogo više prihoda od turizma. Treba podržati izgradnju objekata za kongresni turizam, luksuzna naselja za odmor, skijaški turizam, jahtni turizam, prirodni turizam i zdravstveni turizam. Podrška koju treba da pruži država mora biti realno primenljiva i dostupna investitorima brzo i praktično.

Takođe treba hitno privatizovati aerodrome i postaviti uslove za dovođenje putnika. Pored toga, treba podržati obrazovni turizam za strane studente. Međunarodni studenti donose mnogo novca zemljama. Treba podsticati osnivanje privatnih univerziteta koji pružaju obrazovanje na engleskom jeziku.

CdM: Koji je region Crne Gore, po Vašem mišljenju, najatraktivniji za turske investitore?

Gungor: Crna Gora je mala država i svaki dio zemlje je atraktivan. Za industrijske investicije Nikšić. Tivat, Kotor, Herceg Novi i Ulcinj za turizam, Tuzi i sjever zemlje za poljoprivredu i zimski turizam.

Crnu Goru jako volim i osjećam se kao kod kuće. Iako trenutno imam posao u Dubaiju i Saudijskoj Arabiji, radije nastavljam svoj poslovni i privatni život u Crnoj Gori. Crnu Goru doživljavam kao svoju zemlju i trudim se da učinim sve što mogu za njen razvoj.

Postoji poslovica na turskom jeziku: Država nije mjesto gdje ste rođeni, već gdje ste siti. Ovdje smo u Crnoj Gori da bismo bili konstruktivni i doprinijeli njenom razvoju.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve