Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

GROBARI CRNOGORSKE PRIVREDE: Podižu poreze i namete da finansiraju nesposobnu administraciju

Ovakav odnos prema crnogorskom ''Davosu'' kako je Kolašin opisao tehničar Dritan Abazović pokazuje svu nesposobnost državne administracije i njenih čelnih ljudi, ne samo kada je u pitanju pokretanje novih projekata, već i kad je po srijedi obezbjeđivanje osnovnih uslova za funkcionisanje turističke privrede kao što je sigurno snabdijevanje elektičnom energijom

Dok ministar finansija Aleksandar Damjanović podiže poreze privredi na državnom nivou i odobrava povećanje nameta na lokalnom, njegovo ministarstvo nije sposobno više od godinu dana da izda dozvolu za postavljanje oko osam metara podzemnog kabla od Skijališta Kolašin 1450 do trafostanice T35, preko državnog zemljišta, koje bi snabdijevalo žičaru K7 električnom energijom. Trafostanica T35 je napravljena prije pet godina, a Kolašin 1450 nikako da se prikopča iako je kabl položen do oko osam metara od nje.

Podsjećamo, zahtjev nije riješen više od godinu dana, a Skijalište Kolašin 1450 ga je, uz svu neophodnu dokumentaciju koja je tražena, poslalo nadležnom Ministarstvu finansija još 5. januara prošle godine.

Tako je osam metara puta, ispod kojeg treba da bude postavljen kabl, ogolilo svu nesposobnost aktuelne administracije, čiji nerad i neznanje ugrožavaju rad skijališta, zimsku sezonu i kompletan imidž Kolašina kao ski centra. Ovo se posebno aktualizovalo posljednih dana kada je u više navrata dolazilo do prekida napajanja elektičnom energijom Skijališta Kolašin, a struja je vraćena samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih u Ski centru 1450 i Kolašin 1600. Iz distribucije ne žele da traže gdje je kvar, a i kad se locira, traže da im se plati popravka.

Ovakav odnos prema crnogorskom ”Davosu” kako je Kolašin opisao tehničar Dritan Abazović pokazuje svu nesposobnost državne administracije i njenih čelnih ljudi, ne samo kada je u pitanju pokretanje novih projekata, već i kad je po srijedi obezbjeđivanje osnovnih uslova za funkcionisanje turističke privrede kao što je sigurno snabdijevanje elektičnom energijom.

AGONIJA TRAJE DUŽE OD GODINU ZBOG DESETAK METARA KABLA I NESPOSOBNE ADMINISTRACIJE: Dalekovod je popravljen samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih u Ski centru 1450 i Kolašin 1600. Iz distribucije ne žele da traže gdje je kvar, a i kad se locira, traže da im se plati popravka.

Prebacivanje odgovornosti

I dok žičara čeka struju uz stalne ispade i kvarove, nadležni prebacuju odgovornost sa jedne institucije na drugu, a dodatni zahtjevi se samo gomilaju. Prvo je Ministarstvu finansija bilo potrebno mišljenje Ministarstva poljoprivrede, a onda je Ministarstvo poljoprivrede tražilo mišljenje Uprave za vodu iako na dijelu državnog zemljišta ispod kojeg treba da prođe kabl nema nikakve vode. Ta katastarska parcela je označena kao potok, koga tamo nema, ali se moralo sačekati i mišljenje nadležne Uprave.

Procedura koja bi u normalnim uslovima trebalo da traje par dana, u tehničkoj Vladi se protegla na mjesece, a kada su ”stručnjaci” iz Uprave za vodu i Ministarstva poljoprivrede napokon potvrdili da nema vode, javljaju se novi administrativni zahtjevi, koje u početku niko nije pominjao. Sve liči na čuveni mitološki slučaj Sizifa, prenijet na crnogorsku administraciju koja je, po svemu sudeći, u rasulu.

Tako se Ministarstvo finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, dosjetilo da je potrebno još papira da se iskopa osam metara puta i postavi kabl. Navodno, treba procjena vrijednosti ali i mišljenje lokalne uprave iako se radi o državnoj imovini. Tek nakon toga, ukoliko se ne sjete još nekih “krucijalnih” dokumenata, ide mišljenje prema Vladi koja ga usvaja. Prema našim saznanjima, na državnom zemljištu kroz koje treba da bude sproveden kabl nije planirana nikakva gradnja.

Dokument po dokument, dozvola po dozvola, mišljenje po mišljenje, tek projekti od značaja za državu čekaju odgovor više od godinu dana što samo blokira njihovu realizaciju.

Blokada razvojnih projekata

Podsjetimo, na Bjelasici je u februaru prošle godine svečano otvorena žičara – šestosjed koja je spojila Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, a ovaj poduhvat ocijenjen je kao razvojni projekat od velikog značaja, ne samo za Kolašin i sjever Crne Gore, već i za cijelu državu.

Koliko država i trenutna nesposobna, na brzinu sklepana garnitura u tehničkoj vladi, brine o ovako značajnim razvojnim projektima, govori i teška situacija koja prijeti da ugrozi ovaj projekat.

Kako je pisao portal Aktuelno, Ski resort Kolašin 1450, koji je na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, zbog nesposobnosti i indolentnosti administracije ne može da se prikopča podzemnim kablom na trafostanicu T35, već se snabdjevaju preko starog dalekovoda. Kako smo ranije pisali, riječ je o privatnom dalekovodu ski resorta Kolašin 1450, koji oni održavaju i plaćaju remont, iako se po najvećem planskom dokumentu zna trasa polaganja kabla od trafostanice ski-resorta do velike trafostanice T35.

Administracija u kolapsu

Izvršna vlast već mjesecima je u tehničkom mandatu i pred potpunim je kolapsom, što je dovelo do situacije da je i najmanji problem, očigledno nepremostiv za domaću administraciju.

Po svemu sudeći, ovo je samo dokaz da u državi ništa ne funkcioniše i da se po pitanju glomaznog, indolentnog i nestručnog državnog aparata, koji je puštio duboke korijene mnogo prije 30. avgusta 2020. godine, ništa nije radilo.

Iako su ”oslobodioci” kritikovali bivšu vlast za neažurnost i nefunkcionalnost, čini se da je tek u posljednje dvije godine adminsitrativni državni aparat doživio potpuni kolaps i da se bez pritiska, ili eventualne korupcije, ništa ne može završiti. Pa čak ni izdavanje dozvole za osam metara kabla za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
16.03.2023-07:24 07:24

U naše selo Granicu i na sve katune nema struje. Nijedna dosadasnja vlas nije se setila da reši to pitanje. Zato nemožemo biti ni za prošle ni za ovu zaključismo jutros nas četiri pet uz kavu i rakiju.

Life
16.03.2023-09:54 09:54

Kako ovu igranku mišljenjima ministar finansija nije tražio oko luke bar preskakanja zakona ili željezare u epcg ili linije kamenari lepetani rušenja papira?

Trajko
16.03.2023-09:59 09:59

Oće to,dešava se da neke dobre ljude preskoči elektrifikacija, mada u vašem slučaju sve dosadašnje vlasti su u pravu. Na vašim katunima, najvredniji su bravi, goveda i koji kučak.

Doclea
16.03.2023-10:29 10:29

Bravi Trajko!
Ti si car!
Samo jako!