Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Grbović: Institucije i činovnici nadležni za igre na sreću nanijeli su državi štetu koja se mjeri desetinama miliona

Upitao je ko će obeštetiti građane kojima su na prevaran način uzimali novac bez ugovora i na mjestima koja su suprotna Zakonu

Stanje u djelatnosti igara na sreću u Crnoj Gori je vrlo teško jer je višegodišnjim protivzakonitim postupanjem više nadležnih institucija i državnih činovnika i ometanjem rada privrednih subjekata nanijeta budžetu šteta koja se mjeri desetinama miliona eura, ocijenio je predsjednik Odbora direktora Lutrije Crne Gore Sava Grbović.

„Stvoren je jedan galimatijas na štetu i države i pravnih subjekata. … Samo zbog toga što od 2017. nema konkursa za priređivanje lutrijskih igara na sreću država je izgubila više od 30 miliona eura prihodne strane budžeta“, kazao je Grbović na TV7, dodajući da je riječ o skretanju pažnje sa ovih pojava te da se uz pomoć jednog medija i jedne nevladine organizacije pokušava kriminalizovati djelatnost dva privredna subjekta – Lutrije Crne Gore i kompanije Džek pot.

Kao ilustraciju protivzakonitog ponašanja i kasnijeg prikrivanja takvog ponašanja Grbović je naveo primjer privrednog društva Džek pot koje je više od godine čekalo da vlada odgovori na jedan uredno dostavljen zahtjev te slučaj da je sadašnji državni sekretar Ministarstva finansija Ilija Vukčević, 2016. kada je bio starješina Uprave za igre na sreću dozvolio podzakonskim aktom protivzakonito priređivanje igara na sreću na terminalima kao rekvizitima u objektima koji nijesu registrovani za tu djelatnost, da bi se sada pompezno najavljivala promjena.

„Danas na djelu imate poslanike koji se pojavljuju sa ličnim zakonima i podzakonskim aktima, a ovdje se desio jedan apsurd, da se amandmanski djeluje na podzakonski akt koji je suprotan Zakonu. Zamislite, 2023. godine u Skupštini Crne Gore amandmanski djelujete na podzakonski akt koji je 2016. proglašen neustavnim. Od te odluke Ustavnog suda do objave u Službenom listu je proteklo 15 dana, a za tih 15 dana je zaključeno par stotina ugovora. Institucije su radile prekovremeno da bi od dana donošenja odluke Ustavnog suda do njenog objavljivanja u Službenom listu bilo potpisano na stotine ugovora. Ko je zaključio te ugovore? Ugovor je dvostrani pravni akt. Morao ga je zaključiti neki predstavnik privrednog subjekta i predstavnik državne institucije. Godine 2023. državni sekretar Ministarstva finansija, koji je 2016. bio direktor Uprave za igre na sreću, proglašava nezakonitim ono što je dozvolio 2016“, kazao je Grbović.

Upitao je ko će obeštetiti građane kojima su na prevaran način uzimali novac bez ugovora i na mjestima koja su suprotna Zakonu.

Predsjednik Odbora direktora Lutrije Crne Gore je ocijenio da se u ovakvoj situaciji privredna društva koja posluju po zakonu i ukazuju na ove kriminalne djelatnosti pokušavaju diskreditovati korišćenjem jednog medija kao platforme.

„Pojedini mediji iz nekih svojih razloga, interesa i ciljeva ne da zamajavaju javnost nego zatupljuju javnost kriminalizujući djelatnost, osnivače i privrednike“, kazao je Grbović.

Dodao je da pri tome ni jednom nije poštovano novinarsko pravilo da se makar čuje druga strana.

„Iživljavanje pod plaštom da se uredi ova djelatnost i prava javnosti da zna. Medijska kuća i novinari ne poštuju osnovni novinarski kodeks. Zar nije osnovno pravilo pozvati i obratiti se drugom strani. Imamo stotine naslovnica, imamo jednosmjerno, kontroverzno preinačavanje činjenica radi skretanja pažnje sa stvarnih problema i stvarnih dešavanja po onoj narodnoj ‘povika na vuka, a lisica meso nosi’. Ako imamo u Crnoj Gori 50 privrednih subjekata koji se bave djelatnošću igara na sreću kakav je to interes da negativno ili pozitivno predstavljate samo dva privredna subjekata. To služi za nešto drugo. Kriminalizuje se djelatnost i prave se „kontroverzni biznismeni“, mijenjaju se činjenice radi skretanja pažnje sa negativnih pojava“, kazao je Grbović.

Rekao je da je su svemu pravovremeno informisane nadležne institucije uključujući i tužilaštvo, ali da predstavnici nadležnih organa izbjegavaju javno suočavanje sa činjenicama pred kamerama.

„Pozivali smo i pozivamo one kojima je nadležnost djelatnost igara na sreću, one iz institucija koji vrše nadzor igara na sreću, predsjednika Vlade, ministra finansija, direktora Uprave za igre na sreću, zvali smo i predstavnike medija, civilnog sektora koji se bave iskjučivo ovim privrednim subjektom u negativnom kontekstu da dokažu spinove. Zašto neće doći? Jer postoje opšte poznati događaji i činjenice, sa kojima smo upoznati i oni i mi, a u posjedu smo javnih isprava, koje ne dozvoljavaju komentarisanje i spinovanje“, zaključio je Grbović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve