Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Grant Evropske investicione banke do 2,9 miliona eura za unapređenje obrazovanja u Crnoj Gori

Ovim će se ubrzati proces modernizacije obrazovanja, koji će dovesti do stvaranja dodatnih 2.070 mjesta u crnogorskim školama i otvoriti 530 novih radnih mjesta

Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije, obezbijediće Vladi Crne Gore grant u iznosu do 2,9 miliona eura, kao podršku ubrzanju modernizacije nacionalnog obrazovnog sistema kroz nadogradnju, izgradnju i rekonstrukciju infrastruktura predškolskih, školskih i stručnih obrazovnih institucija u zemlji. Grant EIB-a obuhvata tehničku i savjetodavnu podršku za pripremu projekata i postupak javnih nabavki, kao i za razvoj nacionalnih standarda za praćenje i evaluaciju sličnih projekata. Ovim će se ubrzati proces modernizacije obrazovanja, koji će dovesti do stvaranja dodatnih 2.070 mjesta u crnogorskim školama i otvoriti 530 novih radnih mjesta.

Ovaj grant podržava aktuelnu modernizaciju nacionalnog obrazovnog sistema, kao dijela Programa unapređenja crnogorskog obrazovanja vrijednog 18 miliona evra, za koji je EIB potpisao ugovor sa Vladom Crne Gore 2019. godine.

Programom se finansira nabavka savremene opreme, izgradnja i rekonstrukcija javnih obrazovnih infrastruktura, uključujući obdaništa, osnovne, srednje i stručne škole, kao i nabavka opreme za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i školskog namještaja. Sredstva su odobrena iz Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), koja je namenjena podsticaju ekonomskog rasta, otvaranju radnih mjesta, socijalnoj koheziji i razvoju vitalnih infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu.

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo u okviru našeg novog ogranka – EIB Global, potpisali drugi ugovor o grantu sa Crnom Gorom ove godine. Podrškom za proširenje i unapređenje obrazovnih usluga EIB osigurava jednak pristup visokokvalitetnim uslovima učenja za svu djecu, podstičući na taj način inkluzivnost i jednakost. Na ovaj način doprinosimo postavljanju temelja za savremeni obrazovni sistem, koji će unaprijediti zapošljivost mladih i promovisati ekonomski rast zemlje. Uvođenje informacionih i komunikacionih tehnologija će ubrzati digitalnu transformaciju u Crnoj Gori, kao i pristup digitalnim vještinama”, kazala je Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a zadužena za operacije u Crnoj Gori.

Oana Cristina Popa, ambasadorka EU i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori kazala je da je EU najbolji partner Crne Gore kada je u pitanju reforma obrazovnog sistema.

“U okviru našeg novog IPA pretpristupnog programa, radićemo zajedno sa drugim razvojnim partnerima, kako bismo pomogli Vladi da modernizuje obrazovni sistem. Naša ulaganja će se fokusirati na opšte slabosti u procesu učenja i na veću inkluziju ranjivih grupa, kao što su učenici sa invaliditetom, Romi i druge manjinske grupe. Iako planiramo da naša pretpristupna sredstva usmjeravamo uglavnom kroz program direktne budžetske podrške, infrastrukturne potrebe će biti podržane od strane EIB-a i drugih finansijskih institucija, u skladu sa potrebama Crne Gore. Naši uzajamni programi podrške se nadopunjuju i mogu pomoći državi da postigne najbolje rezultate”, ističe Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve