Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Gradnja luksuznog rizorta: Investitor pristao da o svom trošku izgradi komunalnu infrastrukturu od Sutomora do Maljevika

Kako je potvrđeno portalu Standard iz više izvora, investitor je pristao da o svom trošku izgradi cjelokupnu komunalnu infrastrukturu od Sutomora do zemljišta koje su kupili još 2007. godine za 32,5 miliona eura

Kako Crna Gora ne treba da se odnosi prema stranim investitorima najbolje na primjeru pokazuje projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora, čija izgradnja kasni punih 12 godina. Investitor, kompanija “Sonuba Montenegro” i lokalna samouprava pokušavali su više puta da nađu zajednički jezik ali bezuspješno. Napokon, stvar bi mogla da se pomjeri sa mrtve tačke jer su opština i investitor sačinili novi sporazum.

Kako je potvrđeno portalu Standard iz više izvora, investitor je pristao da o svom trošku izgradi cjelokupnu komunalnu infrastrukturu od Sutomora do zemljišta koje su kupili još 2007. godine za 32,5 miliona eura.

Obaveza države je da do zemljišta sprovede neophodnu komunalnu infrastrukturu, kao što je to bio slučaj sa projektima Porto Montenegro ili Porto Novi, ali u ovom slučaju je investitor odlučio da stvar preuzme u svoje ruke kako bi ubrzao početak gradnje ovog renomiranog kompleksa.

Takođe, investitor je, kako se navodi u sporazumu, odlučio da povuče tužbu kojom je tražio da mu se vrati 12,5 miliona eura, koliko je uplatio na ime komunalija, iako do danas do Maljevika nije izgrađena komunalna infrastruktura.

Konačnu odluku daće sjutra barski parlament.

Za dio odbornika sporazum je prihvatljiv, iako bi on podrazumijevao da opština na pojedinim dijelovima sama plati za eksproprijaciju zemljišta, preko kojeg bi prešla komunalna infrastruktura. Ipak, iako bi za eksproprijaciju bilo potrebno oko četiri miliona eura, ovim bi se na cjelokupnom potezu od Sutomora do Maljevika riješio višegodišnji problem sa komunalijama.

Sa druge strane, opozicija u Baru tvrdi da će, ukoliko se sporazum prihvati, gradski budžet ostati bez 15 miliona eura koliko je još “Sonuba Montenegro” trebalo da uplati na račun komunalija.

Ukoliko novi sporazum ne prođe u parlamentu, investitor ima mogućnost da zatraži međunarodnu arbitražu i povraćaj ranije uplaćenih 12,5 miliona eura na račun komunalija.

Ako bi sud presudio u korist investitora barski budžet bi bio blokiran na iznos od 12,5 miliona eura, plus kamate za zadnjih 12 godina.

Da li će odbornici prihvatiti ponudu investitora ili ne, znaće se sjutra, kada će i biti organizovano glasanje po ovoj tački dnevnog reda.

Ulaganja 300 miliona eura

Od 2007. godine, projekat na Maljeviku je zapao u niz problema. Prvi i najveći bio je Detaljno urbanistički plan, koji je predviđao da se na Maljeviku može graditi kompeks od 250.000 kvadrata.

Međutim, ubrzo je DUP i istekao, a investitor je tražio da umjesto 250.000 gradi 150.000 kvadrata.

Nakon toga, DUP je ponovo usvojen i sve je vraćeno na staro. Predviđena je gradnja 250.000 kvadrata na Maljeviku.

Realizacijom projekta na Maljeviku Crna Gora bi ostvarila nekoliko velikih benefita. Prvo, u našu državi bi bilo uloženo 300 miliona eura, zatim prihodi u budžetu bi bili znatno povećani, a izgradnjom luksuznog turističkog kompleksa posao bi našlo minimum 300 crnogorskih građana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve