Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj Budva: Rasparčavanje upravljanja Morskim dobrom po opštinama bila bi katastrofa

Kako su istakli, greška je bila tada kada je formirano JP Morsko dobro, što nije formirana državna integralna direkcija ili agencija koja bi imala i upravne nadlježnosti i ingerencije da sankcioniše i štiti obalno područje, odnosno tih 18,5 odsto teritorije države koju podrazumijeva more podmorje i obala, a ne samo da kontroliše taj prostor

Povodom sve učestalijih neodgovornih diletantskih političkih kalkulacija oko razbijanja JP Morsko dobro na šest nezavisnih područnih jedinica, a koje promoviše vlast koja je šampion štetnosti po crnogorsko društvo i državu, Građanska inicijativa 21. maj, Opštinska inicijativa u Budvi osjeća dužnost da ovim putem reaguje.

“Zakon o Morskom dobru napravio je jedan broj dobrih rezultata i uspio je da zaštiti najvrijedniji i nejkomercijalniji dio Crne Gore, a time i da uvde red u onim zonama u kojima je upravljala država preko Javnog preduzeća Morsko dobro. Tamo je obalna zona dosta kvalitetnije zaštićena nego na onim djelovima đe su tim prostorom upravljale opštine”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, greška je bila tada kada je formirano JP Morsko dobro, što nije formirana državna integralna direkcija ili agencija koja bi imala i upravne nadlježnosti i ingerencije da sankcioniše i štiti obalno područje, odnosno tih 18,5 odsto teritorije države koju podrazumijeva more podmorje i obala, a ne samo da kontroliše taj prostor.

“Crnoj Gori je potrebna apsolutna integralna zaštita svih djelova obale na način što bi to kontrolisala specijalizovana i kadrovski i stručno oformljena institucija sa mnogo više ingerencija ali i odgovornosti. To bi bila bolja varijanta od formiranja preduzeća koje bi se bavilo komercijalnim poslovima. Crnoj Gori dakle treba jedna direkcija ili agencija koja će biti stalna članica mediteranskog Akcionog plana đe će se po istoj metodoliogiji i standardima obezbijediti da se upravlja obalnim područjem Crne Gore kao što se upravlja obalnim područijima svih drugih zemalja Mediterana”, dodaje se u saopštenju.

Potrebna je jaka stručna osposobljena institucija koja će da štiti obalni pojas i obalno područje Crne Gore onako kako to čine druge zemlje Mediterana, ali ne preduzeće koje nema upravne nadlježnosti i koje treba da se finanansira od onoga što ubira kod korisnika morskog dobra.

“Rasparčavanje upravljanja obalnim područjem po opštinama bi bila katastrofa jer bi nam onda bilo potrebno šest posebnih strategija i šest metodologija i standarda i u toj konstelaciji ne bi mogla da se izvrši osnovna funkcija takvog preduzeća, a to je zaštita i obezbjedjivanje održivog razvoja i praćenje obalnih procesa kao što je erozija, razvoj marikulture… Što se tiče ubranja prihoda i ustupanja ubiranja prihoda opštinama, to je trebalo regulisati tako da se najveći dio prihoda namjenski koristi, a to je da opštine od tih prihoda dalje vrše unapređenje obalnog područja kada je u pitanju zaštita i i izgradnja, a ne da opštine ubiraju prihode i da ih onda koriste za budžetska sredstva, odnosno za nenamjensko trošenje”, dodaju iz GI 21. maj Budva.

Zaključuju, “sve namjere da se podijeli obala Crne Gore malim vezirima ili kraljevima u opštinama pa da oni to rasparčavaju i troše i ustupaju svojim partijskim podržavaocima bila bi katastrofalna ideja koju najoštrije osuđujemo”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve