Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Građani očajni: “Banke ne razumiju naš položaj”

Pomoć bankarskog ombudsmana u prošloj godini je potražilo 487 klijenata i žiranata, što je manje 16 odsto.

Kalač

Bankarski ombudsman, Halil Kalač, je Pobjedi kazao da je glavni razlog pada broja prigovora donošenje Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Kakač je rekao da banke i mikrofinansijske institucije (MFI) sada ažurnije i cjelovitije rješavaju prigovore klijenata i jemaca kroz vođenje internog postupka.

– U rješavanju prigovora kroz interni postupak povećava se ažurnost i profesionalnost banaka i MFI. U saradnji sa ombudsmanom u prošloj godini, banke i MFI pokazale su odgovorniji i profesionalniji odnos, ocijenio je Kalač.

Od ukupnog broja klijenata i žiranata koji su se obratili ombudsmanu, u 40 odsto slučajeva banka nije povrijedila njihovo pravo, već oni imaju ekonomske poteškoce zbog sklopljenih aranžmana sa bankama ili mikrokreditnih institucija.

– Oko 50 odsto klijenata i žiranata upućeno je na interni postupak kod banke ili MFI. Jedan broj je upućen na organe pravosuđa i policiju jer se sumnja na krivične radnje, objasnio Kalač.

Bankarski ombudsman je procesuirao 41 prigovor, dva kompanija i 39 građana.

Kalač je saopštio da je u prošloj godini završeno 38 postupaka.

– Od procesuiranih postupaka 36 se odnose na banke, a pet na MFI, naveo je Kalač.

Najviše prigovora u prošloj godini odnosilo se na Hypo Alpe Adria banku (HAAB), zbog plasmana kredita indeksiranih u švajcarskim francima (CHF) u periodu kreditne ekspanzije i teškoća koje imaju u periodu otplate korisnici tih kredita zbog valutnog rizika i naraslih valutnih razlika.

Građani koji su se obraćali ombudsmanu žalili su se ne samo na HAAB nego i na nepostupanje HETA po Zakonu o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

– Građani se takođe žale da banke ne žele da razumiju njihov ekonomski položaj, u koji ih je dovela ekonomska kriza. Mnogi se žale da im banke i MFI blokiraju više od polovine zarada ili penzija, kao i drugih primanja, zbog naplate potraživanja. Visoko na listi žalbi je i odbijanje banaka i MFI da reprogramiraju kredite u cilju olakšanja izmirenja obaveza prema njima, dodao je Kalač.

Klijenti imaju primjedbe i na visoki iznos obračunatih troškova i kamatnih stopa na kredite iz perioda ekspanzije, koji su u otplati.

– Ne jenjavaju ni žalbe na visoke troškove u korišcenju tekućih računa i kreditnih kartica i neoslobađanje kolaterala, srazmjerno vraćenom kreditu, zaključio je Kalač.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve