Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Građani koji žele da zamrznu otplatu kredita da obavijeste banku

Građani koji žele da zamrznu otplatu kredita na tri mjeseca treba o tome da obavijeste svoju banku elektronskim putem ili u pisanoj formi, navodi u odluci Centralne banke koja je sinoć objavljena u Službenom listu Crne Gore

Vlada je juče usvojila ekonomske mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, a jedna od njih je odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

Ilustracija

Građani koji žele da zamrznu otplatu kredita na tri mjeseca treba o tome da obavijeste svoju banku elektronskim putem ili u pisanoj formi, navodi u odluci Centralne banke koja je sinoć objavljena u Službenom listu Crne Gore. Značajno je naglasiti da su banke dužne da obavještenje o pravu na moratorijum objave na svojim internet stranicama najkasnije do 30. marta, kako bi svi korisnici bili pravovremeno obaviješteni.

U odluci CBCG koja je objavljena u Službenom listu piše-korisnik kredita koji želi da ostvari pravo na moratorijum dužan je da elektronskim putem dostavi banci obavještenje da prihvata moratorijum, a ako to nije u mogućnosti dužan je da obavještenje dostavi banci u pisanoj formi.

“Banka je dužna da, najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema obavještenja, obezbijedi sprovođenje moratorijuma”, ističe se u odluci CBCG.

Obavještenje da prihvata moratorijum korisnik kredita dostavlja i poslodavcu ili drugim licama preko kojeg se obavlja otplata kredita.

“Poslodavci i druga lica preko kojih se vrši otplata kredita dužni su da, u toku trajanja moratorijuma, obustave isplate koje se odnose na otplate kredita odobrenih od strane banka”, ističe se u odluci CBCG.

Banke su dužne da, u toku trajanja moratorijuma, obustave sve isplate koje se odnose na otplate kredita (otplate kredita sa transakcionog računa koji korisnik kredita ima u banci, trajne naloge za otplatu kredita).

“Za vrijeme trajanja moratorijuma banka ne smije obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate niti preduzimati druge pravne radnje sa ciljem naplate potraživanja, neće vršiti obračun dana kašnjenja, ni reklasifikaciju kredita u nižu klasifikacionu grupu”, ističe se u Odluci.

Za korisnike kredita kojima se uvede moratorijum rok otplate kredita produžava se za period trajanja moratorijuma, s tim da moratorijum može trajati najduže do prestanka važenja ove odluke.

O uvođenju moratorijuma nije obavezno sačinjavati aneks ugovora o kreditu.

“Banke su dužne da o obavještenje o pravu na moratorijum objave na svojim internet stranicama najkasnije do 30. marta 2020. godine, čime će se smatrati da je obavještenje dostavljeno svim korisnicima kredita”, kazali su iz CBCG.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić saopštio je juče da depozita u bankama ima dovoljno.

“Uz rekordnu likvidnost banaka (blizu jedne milijarde eura), i više stotina miliiona eura dodatne likvidnosti , moja poruka građanima je: nemojte da brinete za vaše depozite, depoziti su na sigurnom, banke su stabilne, sigurne, visoko likvidne, i imamo dodatne izvore finansiranja. Nema nijednog razloga da se diže panika i proizvodi strah“ – poručio je Žugić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve