Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

GPS tehnologija za unaprijeđenje turističke ponude

Serija radionica o korišćenju digitalnih tehnologija za unaprijeđenje turističke ponude na sjeveru Crne Gore, koja je održana na Žabljaku, u Plavu i Beranama, trebalo bi da te atraktivne lokacije učini dostupnijim za turiste.

Radionice realizuju Turistička organizacija (TO) Žabljak i Telenor fondacija u okviru projekta IT kao podrška razvoju avanturističkog turizma.

– Cilj radionica je obuka pripadnika outdoor klubova i planinskih udruženja da aktivno koriste savremene tehnologije, kako bi se atraktivne lokacije učinile još dostupnijim za turiste, navodi se u saopštenju Telenor fondacije.

Direktor TO Žabljak, Vanja Krgović-Šarović, kazala je da će zahvaljujući tom projektu uskoro u ponudi imati jedan sasvim nov turistički proizvod.

– S obzirom na to da je velikom broju turista Crna Gora omiljena destinacija za aktivan odmor, naš zadatak je da im olakšamo orijentaciju i omogućimo veću bezbjednost u planinskim područjima, rekla je Krgović-Šarović.

Projektom je predviđeno održavanje pet radionica, u Kolašinu, Pljevljima, Beranama, Plavu i na Žabljaku. Polaznici će naučiti da unose GPS podatke i uzimaju koordinate lokacija od značaja za turističku ponudu.

– Na taj način, 20 popularnih planinskih staza na području nacionalnih parkova Biogradska gora, Durmitor i Prokletije biće mapirano, a sve relevantne informacije biće postavljene na elektronske mape i relevantne sajtove. Time će atraktivne lokacije biti lakše pretražive, a posjetiocima će biti omogućeno bolje snalaženje u prirodi, navodi se u saopštenju.

Projekat TO Žabljak izabran je na četvrtom konkursu Telenor fondacije Uključi se digitalno, raspisanom u novembru prošle godine, kojim su podržana rješenja usmjerena na korišćenje digitalnih tehnologija za unapređenje oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine i inkluzije društveno ugroženih grupa.

U toku je novi konkurs Telenor fondacije, koji je otvoren do 9. juna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve