Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Golubović-Urban: Čarter linije za veću posjetu čeških turista

Ambasadora Urbana su interesovale oblasti crnogorske ekonomije koje će biti u fokusu razvojnih aktivnosti nakon prestanka epidemije izazvane korona virusom

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i ambasador Republike Češke Karel Urban razgovarali su o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje nakon prestanka pandemije izazvane virusom COVID-19.

Riječ je prvoj posjeti ambasadora neke države Privrednoj komori od proglašenja pandemije.

Predsjednik Komore je istakao da je Crna Gora kvalitetno odgovorila izazovima pandemije i zaštitila zdravlje građana, te da su sada u fokusu aktivnosti koje će doprinijeti ozdravljenju ekonomije. Podsjetio je na Vladine mjere podrške stanovništvu i preduzećima, te upoznao gosta da je u pripremi novi paket usmjeren na podsticanje investicionih i poslovnih aktivnosti.

”Moramo da intenziviramo poslovne aktivnosti i, u što je moguće većoj mjeri, iskoristimo predstojeću turističku sezonu. U prilog nam ide što smo imali mali stepen oboljevanja građana, te što smo na putu da postanemo corona-free destinacija. U tome treba tražiti prostor za pokretanje aktivnosti u turizmu” – kazao je Golubović.

On je izrazio očekivanje da će rezutatima u ovom sektoru naročito značajno doprinijeti domaći i regionalni turisti. Pozvao je i goste iz Češke da ljeto provedu u Crnoj Gori.

”Većoj posjeti turista iz Češće sigurno bi doprinijelo uspostavljanje čarter avio linija između naše dvije države” – kazao je predsjednik Komore.

Ambasador se saglasio sa ovom ocjenom i podsjetio da je češki avioprevoznik, prije pandemije, vodio pregovore sa Aerodromima Crne Gore o mogućnostima za realizaciju čarter linije, te je izrazio očekivanje da će oni ubrzo biti nastavljeni. Čarter linija bi doprinijela i većem broju posjeta crnogorskih turista Češkoj.

Ambasadora Urbana su interesovale oblasti crnogorske ekonomije koje će biti u fokusu razvojnih aktivnosti nakon prestanka epidemije izazvane korona virusom.

”Ambasada mnogo polaže u podršku češkim privrednicima i tražimo informacije o konkretnim projektima u koje mogu biti uključeni”, rekao je Urban.

Podsjetio je da je češka kompanija AŽD već duži niz godina prisutna u Crnoj Gori sa mnoštvom uspješnih projekata te da je zainteresovana za dalji razvoj svojih aktivnosti na crnogorskom tržištu.

Kao oblast moguće saradnje privrednika dvije države sagovornici su prepoznali i izgradnju cementare u Crnoj Gori. Predsjednik Komore je ukazao da Pljevlja imaju odličnu sirovinsku osnovu za proizvodnju cementa.

Golubović je ambasadoru predstavio razvojne projekte sa posebnim akcentom na energetiku i izgradnju saobraćajne infrastrukture, te ukazao na mogućnosti razvoja drvne industrije i logističku podršku Luke Bar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve