Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Golubović- Trpkovski: Crna Gora ima mogućnosti za jače ekonomske veze sa Sjevernom Makedonijom

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i ambasador Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkovski tokom današnjeg sastanka u Privrednoj komori istakli su važnost jačanja ekonomske saradnje dvije države, saopšteno je iz PKCG.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i ambasador Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkovski tokom današnjeg sastanka u Privrednoj komori istakli su važnost jačanja ekonomske saradnje dvije države, saopšteno je iz te PKCG.

“Kada bi poslovno-ekonomska saradnja privrednika iz Crne Gore i Makedonije, oslonjena na dobre političke odnose, bila intenzivna kao što je ova među privrednim komorama, onda bi ona bila na punu korist naših privrednika i naših ekonomija”,  ocijenio je  Golubović.

On je posebno istakao kvalitetno partnerstvo koje poslovne asocijacije imaju u okviru Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke uz brojne značajne projekte kojima se doprinosi otklanjanju barijera za protok ljudi, roba i investicija.

“Golubović je upoznao ambasadora sa makroekonomskim pokazateljima naše zemlje prije i tokom pandemije, potencirajući da je i ova kriza ukazala na neophodnost širenja baze za proizvodnju i uopšte produktivnost crnogorske ekonomije. Prostor za saradnju sa makedonskim privrednicima, pored postojećeg, vidi u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu, a posebno u metalskoj industriji”, navode u saopštenju.

Golubović je pozvao makedonske investitore da se upoznaju sa potencijalima pojedinih crnogorskih kompanija u ovim oblastima, koje, prema njegovim riječima, itekako imaju resurse za uspješno poslovanje.

“Sagovornici su se saglasili i da međusobne investicione aktivnosti svakako treba pospješiti i pojačati, jer su na veoma niskom nivou. – Najbolji recept za borbu protiv krize je investiranje u razvojne projekte”, navode iz Komore.

Bolju posjetu turista iz Sjeverne Makedonije uslovljava saobraćajna povezanost dvije države koja bi mogla biti značajno bolja, kroz uspostavljanje direktne avio linije između glavnih gradova, ali i završetak planiranih saobraćajnica između Crne Gore i Kosova, odnosno Albanije, pa je sa sastanka upućena podrška nadležnima za realizaciju ovih, ranije planiranih, projekata.

“Ambasador Trpkovski naglasio je da će u fokusu njegovih aktivnosti biti ekonomska diplomatija, i zatražio registre crnogorskih firmi kako bi pomogao uspostavljanju partnerstava sa njihovim makedonskim kolegama”, ističu u saopštenju.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović, kao i saradnica ambasadora Daniela Nikova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve