Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Golubović: Snažna saradnja i udruživanje resursa ubrzano mijenjaju ekonomsku sliku regiona

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović govorio tokom Devete međunarodna Konferencija o ekonomiji, koju organizuje PKCG u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana koja je počela danas u Budvi

Samo snažna regionalna saradnja i udruživanje resursa mogu stvoriti sinergijski efekat koji ubrzano mijenja ekonomsku sliku regiona u skladu sa evropskim standardima, poručio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović tokom Devete međunarodna Konferencija o ekonomiji, koju organizuje PKCG u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana koja je počela danas u Budvi.

Vlastimir Golubović

U radu jednog od najznačajnijih ekonomskih skupova na prostorun jugoistočne Evrope, koji ove godine ima temu „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“, učestvuje 700 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne te stručne javnosti.

Konferenciju su otvorili Golubović i premijer Duško Marković, nakon čega se obratio i zamjenik generalnog sekretara OECD Ulrik Vestergaard Knudsen.

Golubović je istakao da im je namjera da intenzivnim radom, tokom naredna dva dana, otvore važna pitanja za ekonomsku budućnost Zapadnog Balkana.

“Posebno zahvaljujem uvaženom Predsjedniku Vlade, gospodinu Dušku Markoviću, koji je prihvatio poziv da otvori Konferenciju i time dao izuzetno važan doprinos ovom događaju. Zahvaljujem i na podršci koju Vi lično i vaša Vlada dajete naporima Komore da unaprijedi poslovni i investicioni ambijent u Crnoj Gori, uvažavajući nas kao instutucionalnog partnera koji artikuliše zahtjeve privrede. Rezultati koje postižemo, potvrđuju da je to pravi put ka stvaranju uslova za kontinuirani i održivi rast”, poručio je Golubović.

Kako je istakao, tema ovogodišnje Konferencije “Sinergija – ključ uspjeha regiona”, akcenat stavlja na regionalnu saradnju kao nezaobilazni faktor jačanja stabilnosti, konkurentnosti i ekonomskog kapaciteta regiona Zapadnog Balkana.

Konferencija u Budvi

Golubović je naglasio da su zemlje Zapadnog Balkana, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju, ostvarile značajne uspjehe na polju ekonomskog rasta, zaposlenosti i privlačenja stranih investicija.

“Stopa rasta crnogorskog BDP-a u prethodnoj godini od 5,1%, zasnovana prvenstveno na investicijama, pozicionira našu zemlju u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj. Kada je riječ o investicijama po glavi stanovnika, i dalje smo lider u Regionu. Rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Svjetska banka je, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocijenila da je nezaposlenost u Crnoj Gori, pala na istorijski minimum. Privredna saradnja u regionu je i dalje daleko ispod optimalnog nivoa. Realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu se nameće kao zahtjev savremenog doba, kako bismo smanjili zaostajanje u produktivnosti i konkurentnosti naših privreda i brže hvatali priključak sa tehnološki naprednom Evropom”, kazao je on.

Predsjednik PKCG je poručio da region treba da unaprijedi i harmonizuje politike investiranja i promoviše se kao jedinstvena investiciona destinacija, što, kako je dodao,  zahtijeva usklađivanje sa evropskim standardima i ujednačavanje tehničkih propisa i regulatornih okvira na različitim poljima.

“Višestruki porast investicija i ubrzani tehnološki napredak najmlađih članica Evropske Unije uvjerljivo govori u prilog superiornosti evropskog modela ekonomske integracije, koji kroz rad Komorskog Investicionog Foruma nastojimo da projektujemo na naš region. U pozicionom dokumentu EUROCHAMBRES-a – Asocijacije privrednih komora Evrope, koji sadrži preporuke Parlamentu i Komisiji Evropske unije, predloženo je dalje jačanje mehanizama poslovne podrške u zemljama Zapadnog Balkana. Ovim dokumentom predlaže se osnivanje poslovne platforme Evropska Unija – KIF u cilju inteziviranja dijaloga između donosilaca odluka i njihovih biznis zajednica”, naveo je Golubović.

Istakao je i da region Zapadnog Balkana svoj prirodni i kulturni potencijal treba da stavi u funkciju turističke ponude usklađene sa modernim zahtjevima svjetskog tržišta.

“Crna Gora se profilisala u prestižnu turističku destinaciju, ali smo svjesni da se objedinjena, raznovrsna i šira turistička ponuda zemalja regiona može kvalitetnije valorizovati na međunarodnom tržištu. Komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine ovim se pitanjem bave već neko vrijeme, uz podršku Regionalnog savjeta za saradnju”, naveo je on.

Na Konferenciji je upriličena dodjela sertifikata opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Program sertifikacije pokrenula je mreža institucija iz Regiona uz podršku GIZ-a, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Sertifikat je predstavnicima petnaest gradova i opština Regiona, među kojima je i Bijelo Polje, prva na ovaj način sertifikovana opština u našoj zemlji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve