Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Golubović: Privrednici se nadaju izdašnijoj pomoći Vlade

U Privrednoj komori podsjećaju da je Vlada do sada donijela tri ekonomska paketa kako bi pomogla privrednicima i građanima

Očekivanja privrednika od Vladinog četvrtog paketa pomoći su velika. U Privrednoj komori vjeruju da će on biti izdašniji, a procjene su im da će se u drugom kvartalu 2021. godine vratiti poslovnim aktivnostima.

Dobre ekonomske rezultate u 2019. godini, ali i prva dva mjeseca prošle, anulirala je korona kriza. Povećan je broj nezaposlenih, a zabilježen je pad u gotovo svim sektorima.

“Prihodi u turizmu su pali za 88 odsto, prihodi u transportu su pali za 30,5 odsto, bilježimo i pad prihoda u trgovini za 18.3 odsto. Na nivou prošle godine se održala industrijska proizvodnja. Ono što mnogo utiče na BDP je lična potrošnja, ona je pala za 15,6 odsto i to su podaci koji oslikavaju posljedice pandemije izazvane koronavirusom na našu ekonomiju”, navodi predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

U Privrednoj komori podsjećaju da je Vlada do sada donijela tri ekonomska paketa kako bi pomogla privrednicima i građanima. Golubović kaže da je podrška dobrodošla ali nije bila dovoljna, zato od četvrtog paketa, koji će biti predstavljen u drugoj polovini januara, očekuju više.

“Očekivanja privrednika su veća. Kriza dugo traje, a ove mjere nijesu dovoljne za podršku privredi i da bi svi uspjeli da sačuvaju svoje biznise i radna mjesta. Ja se negdje nadam da ćemo već od drugog kvartala se vratiti poslovnim aktivnostima koje će nam omogućiti da se vratimo na onaj stepen razvoja i ostavrenja stopa na koje smo navikli u prethodnom periodu”, naglasio je.

Dodaje i da privrednici ne odustaju od zahtjeva da stopa PDV-a na ugostiteljske usluge bude ista bez obzira na kategoriju objekata.

Sadašnje zakonsko rješenje da stopa PDV-a u hotelima sa pet zvjezdica na jugu i u centralnom dijelu te hotelima sa četiri zvjezdice na sjeveru zemlje bude sedam odsto, a u ostalim 21 je diskriminatorska, smatra Golubović.

“Mi smo još 2019. godine predložili da se stopa spusti i bude sedam odsto. Mi ćemo insistirati da se kroz izmjene zakona o PDV-u ovo uvede kao trajna mjera i da ona bude sedam odsto bez ograničenja na rok”, istakao je.

Statistika pokazuje da je za deset mjeseci prošle godine zabilježen 541 milion eura stranih direktnih investicija. Golubović uvjerava i da započeti projekti nijesu zaustavljeni ali jesu usporeni.

“Posebno kašnjenje na našem najvažnijem infrastrukturnom projektu auto-puta gdje su u prošloj godini investicije realizovane manje za oko 60 miliona. Ono što je dobro jeste da su kapitalne investicije iz državnog i lokalnih budžeta realizovane. Poznato je da u ovako velikim kriznim situacijama investicije i razvoj najbrže vode zemlju u oporavak. Tako da mi očekujemo da će se investicije nastaviti”, poručio je predsjednik PKCG.

Golubović vjeruje i da Crnu Goru u ovoj godini očekuje oporavak ekonomije. To prognoziraju i međunarodne finansijske instirucije. Svjetska banka prognozira rast po stopi od 6,1 odsto, MMF 5,5, a Evropska banka za obnovu i razvoj pet odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve