Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Golubović: Privredna komora je zatvorena za sve koji nelegalno posluju

Vrata Privredne komore su zatvorena za sve koji nelegalno posluju, poručio je predsjednik PK Vlastimir Golubović na sjednici Skupštine

Vrata Privredne komore su zatvorena za sve koji nelegalno posluju, poručio je predsjednik PK Vlastimir Golubović na sjednici Skupštine.

foto PKCG

Na sjednici je usvojen Program rada, Finansijski plan, te Odluku o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za 2020. godinu, a donijeta je i Odluka o izboru članova Nadzornog odbora.

Sjednici Skupštine prethodilo je zasijedanje Upravnog odbora, gdje je usvojen Poslovnik o radu i utvrđeni predlozi Programa rada, Finansijskog plana, te Odluke o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za 2020. godinu.

Golubović je istakao da je Program rada samo okvir aktivnosti koje će realizovati ova asocijacija, koje će biti mnogo obimnije, u skladu sa potrebama članica.

On je predstavio najznačajnije aktivnosti koje je Komora realizovala u tekućoj godini, posebno istakavši zalaganje za donošenje i izmjenu regulative koja se odnosi na poslovni ambijent, borbu protiv sive ekonomije, smanjenje opterećenja za poslovanje preduzeća, promociju crnogorskih proizvoda na sajmovima, povezivanje naših i inostranih kompanija na poslovnim forumima, te edukacije koje organizuje ova asocijacija.

Kako je saopšteno, koordinacionii odbori Privredne komore će u 2020. godini realizovati aktivnosti kroz održavanje redovnih sastanaka na kojima se razmatraju aktuelne teme.

Aktivnosti PK će i u 2020. godini biti usmjerene na učešće u radnim grupama za izradu nacrta zakona, analizu privrednog zakonodavstva, iniciranje donošenja novih ili izmjene i dopune važećih zakona i podzakonskih akata s ciljem unapređenja zakonodavnog okvira koji reguliše poslovanje privrede.

Propisi koji će, među ostalima, biti razmatrani su iz oblasti prava privrednih društava, radnih odnosa i zapošljavanja, poreske politike, zaštite potrošača i konkurencije, intelektualne svojine, spoljnotrgovinskog poslovanja i carinskog sistema.

Komora će analizirati privredna kretanja u Crnoj Gori, zemljama u okruženju i drugim ekonomijama, informisati članice i ostale zainteresovane subjekte, u cilju boljeg razumijevanja ekonomskih zbivanja i ostvarivanja bržeg privrednog rasta. Planirano je praćenje efekata ekonomske politike, te izrada analize poslovanja privrede sa prijedlozima mjera i definisanjem prioritetnih aktivnosti. Doprinos privrednom rastu i jačanju konkurentnosti biće dat i kroz kontinuirano učešće Komore u izradi i realizaciji strategija i akcionih planova koje usvaja Vlada Crne Gore.

Komora će u 2020. godini nastaviti da organizuje edukativne aktivnosti, zalaže se za veće uključivanje poslodavaca u sistem obrazovanja kroz stručno i dualno, te razvoj deficitarnih zanimanja. U fokusu edukacija biće finansije, marketing, menadžment, obrazovni trendovi, IT, turizam, organizaciona kultura, vještine komunikacija i prezentovanja.

Tokom 2020. godine radiće na realizaciji 14 odobrenih projekata, koji se kroz različite programe finansiraju iz sredstava Evropske unije i drugih donatora. Dobila je osam novih projekata i aplicirala je za još dva, o kojima će biti odlučeno do kraja godine.

Komora će i u narednom periodu pružati savjetodavne, informativne, obrazovne i usluge po osnovu javnih ovlašćenja. Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju organizuje skraćene, pune i periodične obuke za vozače i lica odgovorna za prevoz u cilju dobijanja sertifikata za profesionalne vozače i menadžere u drumskom saobraćaju.

Pored obuka Centar za edukaciju organizuje i polaganja stručnih ispita za sticanje sertifikata o stručnoj osposobljenosti vozača i lica odgovornih za prevoz. Centar za edukaciju planira održavanje skraćenih i periodičnih obuka i polaganja ispita u Podgorici, kao i u drugim većim gradovima u Crnoj Gori.

Komora će usklađivati međunarodne i međumjesne redove vožnje, izdavati TIR i ATA karnete, sertifikate i potvrde.

Komora će informisati javnost putem internet prezentacije i časopisa Glasnik, te nastupima njenih predstavnika u štampanim i elektronskim medijima. Planira se redizajniranje web portala i izrada aplikacije za mobilne uređaje, kao i izrada publikacija o poslovnom ambijentu i potencijalima za potrebe predstavljanja u zemlji i inostranstvu.

Takođe, na sjednici je za predsjednika Arbitražnog suda pri PK izabran Vesko Božović, dok je za potpredsjednika izabran Stanko Zloković.

Upravni odbor je donio odluku da Privredna komora i naredne godine stipendira 30 učenika srednjih stručnih škola, kao i dva studenta Rudarsko-geološkog fakulteta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve