Četvrtak, 25 Februara, 2021
Rubrika:

Golubović: Privredi prijeti priključenje na respirator, postojeće mjere proširiti, što prije nove

Od prvog do posljednjeg paketa mjera koje su Vlade donosile, Privredna komora Crne Gore je, kako je kazao Golubović, učestvovala i konsultovana je oko donošenja paketa mjera.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović upozorio je da crnogorskoj privredi prijeti “priključenje na respirator”. On je kazao da su privrednici iskazali određeno nezadovoljstvo sa posljednjim paketom mjera Vlade Crne Gore pa je PKCG, kako je dodao, poslala inicijativu Ministarstvu ekonomije u kojoj se između ostalog traži probni rad prije zaključenja ugovora na neodređeno za novozaposlene sa ZZZCG, 50 odsto niži zakup i u zoni nacionalnih parkova, proširenje limita u okviru državne pomoći sa sadašnjih 800.000 eura na 1,8 milioan eura kako je to u EU. PKCG insistira i na što skorijemo donošenju novog paketa pomoći.

Od prvog do posljednjeg paketa mjera koje su Vlade donosile, Privredna komora Crne Gore je, kako je kazao Golubović, učestvovala i konsultovana je oko donošenja paketa mjera.

Ipak, Golubović ističe da pored zdravlja stanovništva, koje je kaže, prioritet kao postoji i zdravlje ekonomije. Upozorava da privredi prijeti “priključenje na respirator”.

“To znači da je u toku borba za opstanak pojedinih privrednih društava. Pitanje je izvjesnosti i njihovog opstanka, tu najprije mislim na ugostiteljske objekte ali i druge kompanije”, kazao je Golubović.

On je kazao da su privrednici iskazali određeno nezadovoljstvo sa posljednjim paketom mjera Vlade Crne Gore pa je PKCG kako je dodao poslala inicijativu Ministarstvu ekonomije.

“Privredici iskazuju nezadovoljstvo sa tom mjerom, jer očekuju da se obezbijedi probni rad od 3 ili 6 mjeseci. U koliko poslodavac i zaposleni zaključe ugovor na neodređeno da država uradi refundaciju troškova poreza i doprina i za vrijeme probnog rada”, kazao je Golubović.

Teško je, kaže, danas prihvatiti da privrednici ne znaju kvalitet zaposlenog sa ZZZCG i da im odmah daju ugovor na neodređeno a zakon o radu nije obezbijedio lako otpuštanje radnika.

Vladi su, dodaje Golubović, upućene i druge sugestije.

“Da kroz mjeru oslobađanja zakupa do 50 odsto za poslovne subjekte u zoni morskog dobra budu obuhvaćeni i oni u zoni nacionalnih parkova. Da se obezbijedi oslobađanje od 50 odsto u 2021. i za zakup poslovnih prostora u vlasništvu kolalne samouprave a kako dodaje treba naći neku mjeru gdje će se subvenicionirati dio troškova zakupa poslovnih prostora koji se zakupljuju u privatnom sektoru”, dodaje Golubović.

Mjeru reprogramiranja poreza i doprinosa neplaćenih u periodu od 1. jula do 31 decembra na period od 24 mjeseca u PKCG smatraju dobrom ali, kako dodaje Golubović, “treba je produžiti do 31. 12. i nakon reprograma tim subjektima omogućiti da imaju subvencije na zarade, jer za sada nemamo tu mogućnost.

“I treba obezbijediti da limit u okviru državne pomoći proširimo sa sadašnjih 800.000 eura na 1,8 milioan eura kako je to u EU”, istakao je on.

Ugostitelji su, kako je istakao, tokom pandemije pretrpjeli najviše štete zato, kako dodaje Golubović, insistiraju na adekvatnoj ekonomskoj podršci tim subjektima.

“Nijesu dovoljne samo subvencije propisane četvrtim paketom”, kazao je Golubović.

Navedene inicijative su, kako je kazao Golubović poslate, i ističe da privrednici smatraju da što prije donijeti novi paket mjera.

“Mi smo već poslali inicijativ savjetu Centralne banke gdje tražimo opšti moratorijum na otplatu kredita ukupnoj privredi do 30.6. 2022. godine. Poslali smo i vladi da se kamata plaća u dvije rate, jedna do 31.12.2021. a druga da se plati nakon isteka moratorijuma. Da za ugrožene djelatnosti u moratorijumu kamatu plati država”, kazao je Golubović.

Predlažu i da se odobre nove hitne kreditne linije po ubrzanoj proceduri i skraćenoj za obrtna sredstva i likvidnost.

Privredni subjektu su, kaže Golubović, iscrpljeni.

Ističe da što prije treba sprovesti brzu imunizaciju stanovništva.

Najnovije

NVO Montenegro International traži podatke od MUP-a o broju dodijeljenih državljanstava

NVO Montenegro International, na osnovu člana 3,4,7,13 i 18 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uputila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore zahtjev za dostavljanje...

U četvrtak sunčano do 22 stepena

U četvrtak pretežno sunčano. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama magla ili sumaglica. Vjetar uglavnom slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od -2 do 8,...

LŠ: Mendi presudio desetkovanoj Atalanti, Siti siguran u Budimpešti

Mančester siti i Real zakoračili su ka četvrtfinalu Lige šampiona. ''Građani'' su kao gosti u Budimpešti savladali Borusiju Menhengladbah 2:0. Od starta je ekipa Pepa Gvardiole...

Nikolić: Krivokapićeva najava promjene zakona o državljanstvu podsjeća na propalu ideju Koštunice

Najava predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića o promjeni zakona o državljanstvu neodoljivo podsjeća na propalu ideju Vojislava Koštunice, saopštio je večeras poslanik Demokratske partije socijalista...

Dragoljub Đuričić hospitalizovan zbog koronavirusa

Muzičar Dragoljub Đuričić zaražen je koronavirusom i nalazi se na intenzivnoj njezi u bonici “Dragiša Mišović” u Beogradu. Čuvani bubnjar koji je svirao u grupama...

Najčitanije

Povezano

Morski talasi energetski potencijal koji treba iskoristiti

Morski talasi su ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal. Godišnji resurs energije talasa na svjetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko bismo iskoristili samo...

Nadzor proizvoda na tržištu neće stvarati troškove privrednicima i građanima

Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu neće dovesti do stvaranja biznis barijera, niti iziskivati finansijske troškove za građane i privredu, kazala je potpredsjednica Privredne...

PKCG: Uključite privredu u izradu mjera podrške

Novi paket mjera podrške građanima i privredi je transparentan i doprinosi poslovanju kompanija koje je ugroženo zbog pandemije kovida-19, ocijenjeno je tokom sjednice Odbora...

Za konkurentnu ekonomiju potrebni kvalifikovani zaposleni

Kvalifikovani zaposleni su neophodni da bi crnogorska ekonomija bila konkurentnija, a to je siguran put da privreda napreduje i doprinese regionu i Evropi, istakao...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve