Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Golubović: Bolje upoznati tržište Kine koja postaje sve značajniji ekonomski partner Crne Gore

Događaj, realizovan u okviru posjete delegacije kineskih privrednika Crnoj Gori, koju je organizovao Hongkoški univerzitet, okupio je predstavnike više od 50 kineskih i crnogorskih kompanija iz sektora turizma, prerađivačke industrije, trgovine, komunalne privrede, građevinarstva, osiguranja, IT, finansija, mode, zdravstvene zaštite i drugih

Ambasada Narodne Republike Kine organizovala je, u hotelu Hilton, poslovni susret za crnogorske i kineske privrednike, tokom kojeg je govorio predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Događaj, realizovan u okviru posjete delegacije kineskih privrednika Crnoj Gori, koju je organizovao Hongkoški univerzitet, okupio je predstavnike više od 50 kineskih i crnogorskih kompanija iz sektora turizma, prerađivačke industrije, trgovine, komunalne privrede, građevinarstva, osiguranja, IT, finansija, mode, zdravstvene zaštite i drugih. Pored predsjednika Golubovića, u uvodnom dijelu govorili su ambasador Kine Liu Jin i zamjenik direktora Hong Kong University SPACE Robert Ning Rong. Skupu su prisustvovali predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović i potpredsjednik ove asocijacije Ivan Saveljić, a među brojnim uglednim zvanicama skupa bio je i rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić.

Predsjednik Golubović je zahvalio ambasadoru Liu Jinu za doprinos jačanju veza privreda dvije države. Istakao je da Privredna komora u saradnji sa Vladom kontinuirano unapređuje biznis ambijent i liberalizuje propise u cilju lakšeg poslovanja, rasta profitabilnosti i zaposlenosti, te boljeg kreditnog rejtinga i pozicije domaće ekonomije na listama konkurentnosti renomiranih međunarodnih organizacija.

– Rezultati koje je crnogorska ekonomija ostvaruje u prethodnim godinama i koji su nastavljeni u prvom kvartalu tekuće, daju nam za pravo da konstatujemo da je Crna Gora destinacija u usponu – saopštio je Golubović.

Stopa rasta BDP-a od 4,9%, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj, čemu umnogome doprinose strane investicije. Od obnove nezavisnosti investitori iz više od 120 zemalja su u našu zemlju uložili više od 9,5 miliona eura u bruto iznosu.

U 2018. godini, strane investicije porasle 27,9 odsto, jer članstvo u NATO kreira percepciju sigurne destinacije za ulaganje kapitala. Unapređenju poslovnog ambijenta i jačanju pozicije Crne Gore kao poželjne destinacije za ulaganja doprinose i pregovori o članstvu u EU, konkurentan poreski sistem, kao i čitav niz podsticajnih mjera za domaće i strane investitore.

Kina je drugi spoljnotrgovinski partner Crne Gore u uvozu, a na devetom je mjestu kada je riječ o izvozu. Robna razmjena ostvarena u 2018. godini iznosila je 270,6 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 18,8%.

Golubović je kineskim privrednicima poručio da Crna Gora predstavlja atraktivnu destinaciju za ulaganja zbog jasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, energetike, kao i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima posebno u manje razvijenim područjima.

Ukazao je na rekordne rezultate u turizmu tokom 2018. – posjetu 2,2 miliona turista i prihod veći od milijardu eura, zatim da u Crnoj Gori posluju najveći hotelski brendovi, da smo sve atraktivniji za razvoj nautičkog turizma, te prerastamo u vodeću destinaciju za kruzere.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 41.338 turista iz Kine, koji su ostvarili 94.783 noćenja.

– Prepoznajući činjenicu da turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu turističku ponudu, privredne komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda usmjerenog upravo na ovu ciljnu grupu. Naša namjera je da ovu vrstu saradnje proširimo na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi podstakli unapređenje i diversifikaciju proizvoda i usluga u turizmu i tako doprinijeli povećanju broja turista iz udaljenih djelova svijeta – rekao je Golubović.

Istakao je i važnost ulaganja u energetsku infrastrukturu a posebno postavljanja podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, čime će se ostvarićti direktna veza tržišta jugoistočne i zapadne Evrope.

– Na ovaj način valorizovaćemo bogate energetske potencijale Regiona, pa koristim priliku da pozovem vaše kompanije da investiraju u oblast energetike i iskoriste benefite koje će donijeti realizacija ovog projekta – riječi su prvog čovjeka Komore.

Golubović smatra da je Crnoj Gori interesantno iskustvo zemalja, kao što je Kina, koje su unaprijedile proizvodnju hrane sinergijom, poljoprivrede i informacionih tehnologija, odnosno upotrebom digitalnih rješenja u agraru.

– Ulaganjem u preradu, sisteme za navodnjavanje, adekvatnu opremu i mehanizaciju Crna Gora se razvija u značajnog proizvođača kvalitetne hrane, pri čemu partnerska uloga vaše zemlje u prenosu tehnologija može podići efikasnost naše proizvodnje – kaže on.

Saradnja u oblasti inovacija, razmjena dobre prakse i stručnih znanja je ulaganje u budućnost ekonomskih odnosa dvije zemlje, dodao je predsjednik. Potrebno je bliže sarađivati u razvoju modernih naučno-tehnoloških parkova, kroz koje će naše inovativno orjentisane kompanije moći da ubrzaju razvoj ugledajući se na uspješne primjere iz Kine.

– Raduje me činjenica da je Univerzitet Donja Gorica intenzivirao saradnju sa kineskim partnerima koja će omogućiti našim studentima i nastavnom kadru uključivanje u međunarodne projekte i povezivanje sa uspješnim mladim ljudima iz svijeta – kazao je Golubović, pozdravljajući rektora prof. dr Veselina Vukotića koji je takođe učestvovao u ovom skupu.

Govoreći o ulaganjima koja se realizuju u saobraćajnu infrastrukturu, posebno apostrofirajući izgradnju autoputa Bar-Boljare, Golubović je kazao da su domaće kompanije pouzdan partner kineskom CRBC-u. Pozvao je kineske kompanije da koriste komparativne prednosti Luke Bar čija geografska pozicija omogućava skraćenje vremena prevoza i smanjenje ukupnih troškova transporta.

On je podsjetio da je PKCG članica međunarodne komorske asocijacije “Put svile”, te da je u Podgorici organizovala prvi sastanak predsjednika komora u okviru Foruma gradonačelnika Inicijative 16+1.

Time je utemeljen novi okvir multilateralnog komorskog djelovanja koji predstavlja sveobuhvatnu platformu za saradnju privrednika 17 zemalja.

– Jedan od glavnih ciljeva Privredne komore je pružanje podrške i pomoći našim članicama u procesu internacionalizacije poslovanja. Posebnu pažnju u narednom periodu moramo usmjeriti ka boljem upoznavanju tržišta Kine koja, kako sam već i istakao, postaje sve značajniji ekonomski partner Crne Gore – naglasio je Golubović.

Golubović je zaključio da će Privredna komora uvijek biti pouzdan partner na unapređenju ekonomskih veza Crne Gore i Kine, te doprinositi prevazilaženju prepreka u poslovanju i identifikovanju investicionih mogućnosti. Ambasador Liu Jin je ocijenio da su odnosi između Kine i Crne Gore na najboljem nivou.

– Naše dvije zemlje baštine duboko tradicionalno prijateljstvo, praktična saradnja urodila je bogatim plodovima, dosljedno se širi razmjena na kulturološkom nivou. Posjeta kineskih preduzetnika je još jedan dokaz našeg prijateljstva i očekujemo da bude prilika za razvijanje konkretne saradnje – kazao je ambasador Jin.

Podsjetio je da Kina i Crna Gora trenutno najviše sarađuju u izgradnji putne i energetske infrastrukture.

– Saradnja treba da se proširi na sektore kao što su turizam, telekomunikacije, poljoprivreda, drvna industrija i druge – rekao je on.

Ukazao je na značajnu ulogu vlada u realizaciji konkretne saradnje i naglasio privrženost Kine da doprinese razvoju naše ekonomije.

– Kvalitetni crnogorski poljoprivredni i drugi proizvodi su dobrodošli u Kinu. Očekujemo i veću turističku razmjenu sa vašom zemljom – saopštio je ambasador.

Zamjenik direktora škole za profesionalnu i cjeloživotnu edukaciju Hong Kong University SPACE Robert Ning Rong kazao je da je cilj posjete kineske delegacije bilo upoznavanje sa crnogorskim društvom i ekonomijom naše zemlje.

– Iako postoji razlika u veličini naše dvije zemlje to nije prepreka da uspostavimo uspješnu saradnju. Crna Gora ima izuzetno značajnu ulogu u inicijativi koja okuplja Kinu i 17 država centralne i istočne Evrope, jer preko nje uspostavljamo dobre odnose sa regionom Zapadnog Balkana – istakao je Ning Rong.

Ocijenio je da će poslovno veče doprinijeti razvoju plodne saradnje sa crnogorskim privrednicima.

Tokom bilateralnih razgovora privrednika razmatrane su mogućnosti razvoja partnerskih odnosa i realizacije zajedničkih poslova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve