Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Godišnje zasjedanje MMF-a i Svjetske banke: Podrška za davanje aerodroma pod koncesiju

Crna Gora se suočava sa manje izazova u odnosu na prethodni period, ali su neophodne strukturne reforme, kao i puna podrška fiskalnoj konsolidaciji, ocijenio je potpredsjednik Svjetske banke Siril Miler.

????????????????????????????????????

On je na sastanku sa delegacijom Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, koje su na godišnjem zasijedanju MMF-a i Svjetske banke, naglasio povjerenje izgrađeno između ovih institucija i crnogorskih.

– Gotovo svi uslovi, sa aspekta fiskalnih mjera i finansijske stabilnosti, za odobravanje drugog dijela garancija za razvojnu politiku su zadovoljeni – istakao je Miler i dodao da je prethodni projekat odobravanja garancija za razvojnu politiku bio jedan od najuspješnijih, te da će nastojati pozitivna iskustva iz Crne Gore da prenesu na druge države.

Ministar finansija Darko Radunović je, kako je napisano u zajedničkom saopštenju resora na čijem je čelu i Centralne banke, kazao da Vlada radi na implementaciji strukturnih reformi kako bi bio dobijen drugi dio garancije za razvojnu politiku, ali i sa ciljem jačanja ekonomskog rasta.

– Bankarski sistem je stabilan, likvidan i profitabilan, a nivo aktive je prvi put premašio nivo BDP-a – istakao je guverner Centralne banke Žugić.

Bolji rezultati

Izvršni direktor Holandske konstituence u Svjetskoj banci Frank Hemskerk je na sastanku sa Radunovićem i Žugićem kazao da podržava odluku crnogorske Vlade da aerodrome da pod koncesiju, ali je istakao da treba da se vodi računa o izboru reputabilnog koncesionara zbog svih potencijalnih rizika.

Predsjednik Evropskog odsjeka Međunarodnog monetarnog fonda Poul Tomsen konstatovao je na konferenciji u okviru godišnjeg zasijedanja da se očekuje nastavak ekonomske ekspanzije, ali u nešto sporijem tempu zbog porasta rizika, kao što su slabljenje eksterne tražnje, veće cijene goriva i usporavanje poslovnog ciklusa u Evropi.

– Preporuka za vođenje ekonomskih politika je da se postepeno gradi prostor za manevar monetarne i fiskalne politike – napisano je u saopštenju.

Na sastanku sa Tomsonom, ministar Radunović je istakao da je „makroekonomska stabilnost Crne Gore ojačana“, dok je guverner Žugić predstavio „značajno unapređenje finansijskog sistema“.

– Razgovarano je i o mogućoj tehničkoj pomoći MMF-a za dalje unapređenje bankarskog sistema – kazali su iz Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve