Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Garderoba na vrhu liste omiljenih proizvoda koje građani CG kupuju online

Uprkos različitim navikama, istraživanje otkriva da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija

Kupovina garderobe na vrhu je liste omiljenih proizvoda koje građani Crne Gore poručuju i plaćaju putem interneta.

Potrošači uglavnom naručuju proizvode putem pametnih telefona (68 odsto), 22 odsto njih to čini preko laptop računara, dok svega 7 odsto korisnika kartica praktikuje kupovinu putem desktop računara.

Na drugom mjestu, odmah nakon odjeće, građani su najviše zainteresovani za naručivanje hrane putem aplikacija za dostavu, a petina ispitanika istakla je da u najvećoj mjeri kupuje elektronske uređaje. Ove podatke pokazalo je regionalno istraživanje kompanije Visa.

Garderoba je prvi najpopularniji proizvod i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, izuzev Bosne i Hercegovine, gdje zauzima drugo mjesto. U većini zemalja regiona poručivanje hrane nalazi se tek između četvrtog i šestog mjesta.

Za većinu, ključne prednosti online kupovine pametnim telefonima su praktičnost (61 odsto), jednostavnost u odnosu na druge opcije (42 odsto) i brzina (30 odsto). Pritom, 28 odsto ispitanika smatra da plaćanje pametnim telefonima pruža personalizovane preporuke, kao i specifičan sadržaj na osnovu lokacije korisnika.

„Drago mi je što u Crnoj Gori i cijelom regionu postoji izražena svijest o internet kupovini, kao i da potrošači cijene personalizovane ponude koje su omogućene razvojem e-trgovine. Upravo je e-trgovina širom svijeta doživjela procvat i uticala na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike, kao što su načini na koje nešto kupujemo. To vidimo i po rezultatima ankete koju smo sproveli, a koja je pokazala da građani sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja, jer im to donosi brojne benefite, pre svega brzinu, efikasnost i sigurnost”, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o učestalosti kupovine putem interneta, više od četvrtine ispitanika nabavlja proizvode i usluge nekoliko puta mjesečno, dok 72 odsto namerava da koristi pametni telefon za nabavke u budućnosti. Na sve brže i lakše prihvatanje inovativnih metoda plaćanja najčešće je uticalo pozitivno lično iskustvo (63 odsto), dok su preporuke prijatelja na drugom mjestu (37 odsto), a 29 odsto ispitanika ističe da na njihov izbor utiču iskustva članova porodice.

Uprkos različitim navikama, istraživanje otkriva da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve