Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuzi zainteresovani za ulaganja i saradnju sa crnogorskim privrednicima

Da bi se francuski kapital što bolje plasirao u Crnoj Gori kroz razne projekte pomoći će  što će se uskoro na ovim prostorima aktivno uključiti Razvojni fond Francuske (AFD), kaže za Danas Rajko Uskoković  predsjednik UFCP

Za nešto više od dvije godine rada (osnovano novembra 2017.godine) Udruženje francusko – crnogorskih preduzeća  (UFCP), se već prepoznaje kao organizacija koja  ostvaruje svoje planove i ciljeve zbog kojih je i osnovana.

Foto UFCP

A cilj Udruženja je unaprijeđenje saradnje francuskih i crnogorskih privrednika, približavanje crnogorskih privrednih potencijla francuskim investitorima, razmjena odnosno prenošenje iskustava i znanja naročito francuskih crnogorskim privrednicima.

Inače kada je Udruženje osnovano pristupilo mu je 32 člana dok krajem 2019. godine Udruženje broji 44 aktivna člana i desetak potencijalnih što takođe govori o opravdanosti osnivanja UFCP. 

Da bi se francuski kapital što bolje plasirao u Crnoj Gori kroz razne projekte pomoći će  što će se uskoro na ovim prostorima aktivno uključiti Razvojni fond Francuske (AFD), kaže za Danas Rajko Uskoković  predsjednik UFCP. 

U periodu od osnivanja organizovane su tri konferencije na kojima su učestvovali francuski eksperti iz oblasti životne sredine, turizma i digitalizacije, podseća Uskoković na dosadašnje aktivnosti Udruženja. Osim u oblasti turizma i zaštite žvotne sredine francuskim investitorima prema dosadašnjim iskustvima  interesantna su  i ulaganja u oblast građevinarstva, poljoprivrde i drugih sektora.

Prednosti Crne Gore za strana ulaganja i uopšte za ekonomsku saradnju su stabilna politička situacija u Crnoj Gori, euro kao platežno sredstvo, dobra geografska pozicija Crne Gore.

A prepreke su  malo crnogorsko tržište, pa iz tog razloga neka francuska preduzeća na teritoriji Crne Gore djeluju iz Beograda ili regiona. Problem predstavljaju i tenderi i javni pozivi koji se raspisuju u Crnoj Gori koji se objavlju na sajtovima, a koji nisu dostupni na svim jezicima zbog čega francuske kompanije ne mogu učestvovati, kaže Uskoković. 

Kada je riječ o narednim projektima  UFCP će se odnositi na organizovanje stručnih skupova iz oblasti potrebnih Crnoj Gori a očekuju se i posete poslovnih delegacija u oba pravca.

Pošto je udruženju trenutno jedini izvor finanisranja kotizacija članova kada zakonski budu u mogućnosti da učestvuju na donatorskim projektima, pokušaće da budu samoodrživi i učestvuju na projektima, zakljčuje Uskoković.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve