Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuske kompanije zainteresovane za projekte unapređenja crnogorske infrastukture

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković kazao je da cilj postojanja Udruženja jačanje ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje i u tom smislu istakao značaj današnjeg sastanka

Predstavnici Udruženja francusko-crnogorskih kompanija posjetili su Investiciono-razvojni fond (IRF), i u prisustvu ambasadora Francuske u Crnoj Gori Kristijana Timonjea, razgovarali sa izvršnom direktoricom IRF-a Irenom Radović i saradnicima.

“Timonje je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i realizacijom podrške Francuske Crnoj Gori davanjem prioriteta ekološkoj tranziciji, oblastima u kojima Francuska agencija za razvoj (AFD) ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu. Takođe, iskazana je i zainteresovanost francuskih kompanija za realizaciju projekata koji doprinose unapređenju crnogorske infrastukture kao jedan od preduslova daljeg razvoja ekonomije u skladu sa ciljevima održivog razvoja”, navodo se u saopštenju.

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković kazao je da cilj postojanja Udruženja jačanje ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje i u tom smislu istakao značaj današnjeg sastanka.

Uskoković je, kako se navodi u saopštenju, predstavio aktivnosti Udruženja, planove za predstojeći period i zainteresovanost za kreditni aranžman između AFD-a i IRFa, u kontekstu snaženja ekonomske saradnje između Republike Francuske i Crne Gore.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović je sa saradnicima ukazala na značaj i potencijal postojećeg finansijskog okvira sa AFD-om, te neophodnost sinergije u razvoju održivog poslovanja, koje će se temeljiti na efikasnom korišćenju resursa i primjeni ESG standarda.

“Istakla je zadovoljstvo što je IRF prepoznat kao partnerska finansijska institucija sa snažnom ulogom i potencijalom za saradnju u domenu zelene tranzicije crnogorskog društva, kao i ekonomskog osnaživanja ranjivih kategorija društva, žena, mladih, te razvoja crnogorskih opština ispod prosjeka razvijenosti”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o dinamici planiranih aktivnosti vezano za razvoj strategije zelenog finansiranja u kontekstu tehničke podrške AFD, uz fokus na važnost zajedničkog djelovanja na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bi se ostvarila sinergija u ostvarivanju klimatskih ciljeva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve