Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Finansijski sistem Crne Gore stabilan

Finansijski sistem Crne Gore relativno je stabilan, prisutni su rizici umjerenog intenziteta, dok ekonomski pokazatelji ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja iz prošle godine, saopšteno je iz Savjeta za finansijsku stabilnost.

Na sjednici Savjeta, koja je održana danas, saopšteno je da je najveći rast zabilježen u sektoru industrijske proizvodnje, koja je 24,4 odsto veća u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Povećan je i promet robe u trgovini na malo, i to 4,3 odsto, broj dolazaka turista 12,4 odsto, kao i obim i vrijednost građevinskih radova 31,5 odsto“, saopšteno je na sjednici, na kojoj je razmatrana Informacija o stanju finansijske stabilnosti za treći kvartal.

Iz Savjeta je saopšteno da su konstatovani pozitivni trendovi i kod određenih fiskalnih indikatora.

„Tako su izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, 14,1 odsto viši u odnosu na uporedni period prošle godine. Što se budžetskih rashoda tiče, oni su 6,3 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine, kao posljedica veće realizacije kapitalnog budžeta, dok su 5,8 odsto niži u odnosu na plan“, precizira se u saopštenju nakon sjednice.

Konstatovano je da indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala imaju pozitivne tendencije.

„Ukupna aktiva banaka je, na kraju trećeg kvartala iznosila 4,41 milijardu eura i ostvarila je rast od 2,4 odsto na kvartalnom nivou“, rekli su iz Savjeta.

Ukupni krediti su tokom trećeg kvartala porasli dva odsto, a depoziti 3,3 odsto.

Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima i potraživanjima je na kraju trećeg kvartala iznosilo 6,7 odsto, što je manje u odnosu na prethodni kvartal 0,3 procentna poena.

„I pored trenda smanjivanja, nivo nekvalitetnih kredita kod jednog broja pojedinačnih banaka još predstavlja izazov i potrebno je intenzivirati mjere u pravcu njihovog rješavanja“, dodaje se u saopštenju.

Razmatrajući međunarodno makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je nastavljen kontinuitet pozitivnih kvartalnih stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u eurozoni, iako je stopa od 0,2 odsto, koliko je iznosio ekonomski rast u eurozoni u trećem kvartalu, najniža u posljednje četiri godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve