Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Finansijska podrška EU važna za crnogorske institucije i cijelo društvo

Poručeno sa 14. sastanka Nadglednog odbora Instrumenta pretpristupne podrške koji je održan danas u Podgorici

Finansijska podrška Evropske unije je od izuzetnog značaja za crnogorske institucije i društvo u cjelini, kako s aspekta podrške reformskim procesima, tako i zbog niza infrastrukturnih projekata od kojih značajnu korist imaju građani u crnogorskim opštinama, poručeno je sa 14. sastanka Nadglednog odbora Instrumenta pretpristupne podrške koji je održan danas u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, sastankom, koji je nastavak redovnog dijaloga i saradnje crnogorskih institucija i Evropske komisije, su kopredsjedavali zamjenica glavnog pregovarača – nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

Glišević Đurović je, osvrnuvši se na korišćenje Instrumenta pretpristupne podrške tokom perioda 2007-2013, naglasila da su svi programi u okviru ovog perioda uspješno zatvoreni, a odobreni projekti završeni, s izuzetkom jednog infrastrukturnog projekta većeg obima kod kojeg su, zbog kompleksnosti objekata, radovi u finalnoj fazi.

Kada su u pitanju programi iz finansijske perspektive 2014-2020, istakla je da je uspješno planiran utrošak svih 279,1 milion eura, koliko je Evropska unija opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe IPA II, i da sprovođenje ugovorenih projekata teče u skladu s planiranom dinamikom.

“Programi IPA 2019 i IPA 2020 podrazumijevaju novih skoro 80 miliona eura finansijske podrške za projekte koji se dijelom odnose i na infrastrukturna ulaganja, kao što su rekonstrukcija dionice željezničke pruge Podgorica-Golubovci, izgradnja novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Rožajama i Kolašinu i nove kanalizacione mreže u Mojkovcu”, poručila je Glišević Đurović.

Haglajtner je ukazao na važnost podrške iz evropskih fondova, posebno kada je u pitanju veza sa procesom pristupanja Evropskoj uniji i reformama koje Crna Gora sprovodi u okviru ovog procesa.

“Sprovođenjem odobrenih programa dosad su ostvareni značajni rezultati, koji dodatno obavezuju strukture u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji na dalji posvećeni rad na sprovođenju IPA projekata”, rekao je.

Ukazao je da će fokus u narednom periodu biti na postizanju planiranih rezultata, kao i na pripremi za novu finansijsku perspektivu 2021-2027, u kojoj će Evropska unija nastaviti sa finansijskom podrškom Crnoj Gori, što je potvrda posvećenosti politici proširenja, uz dodatnu usmjerenost na ubrzavanje procedura i ostvarivanje još boljih rezultata.

Učesnici Nadglednog odbora su ocijenili da su sprovođenjem programa i projekata koje finansira Evropska unija, i pored identifikovanih izazova i kompleksnih procedura, ostvareni planirani rezultati.

“Zaključeno je da će strukture za upravljanje fonodvima EU u Crnoj Gori, u saradnji s nadležnim službama Evropske komisije, nastaviti sa sprovođenjem tekućih i pripremom novih projekata. Konačno, Nadgledni odbor je preporučio nastavak adekvatnog strateškog planiranja i pripreme liste spremnih i zrelih projekata, što će biti najvažniji elementi za finansijsku podršku Evropske unije tokom sedmogodišnjeg perioda nakon 2020. godine”, kazali su iz Kancelarije za evropske integracije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve