Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Finansijska edukacija postaje sve značajnija

Iz Centralne banke je pojašnjeno da je riječ o radnom tijelu koje je formirao Savjet za finansijsku stabilnost, a koje ima zadatak da, na sistemski i sveobuhvatan način, koordinira pripremu nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije

Finansijska edukacija posebno dobija na značaju sa globalizacijom finansijskog tržišta i ubrzanim razvojem tehnologije i treba pažljivo osmisliti programe finansijske edukacije za različite ciljne grupe.

foto Centralna banka

Posebnu pažnju treba posvetiti mlađoj populaciji, tj. djeci školskog uzrasta i da u pristupu ovoj ciljnoj grupi treba koristiti inovativne i tehnološki napredne metode, zaključeno je na prvoj sjednici Nacionalnog komiteta za razvoj finansijske edukacije, čiji su članovi ministar finansija Darko Radunović, ministar prosvjete Damir Šehović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović i predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević.

Iz Centralne banke je pojašnjeno da je riječ o radnom tijelu koje je formirao Savjet za finansijsku stabilnost, a koje ima zadatak da, na sistemski i sveobuhvatan način, koordinira pripremu nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije.

“Program razvoja finansijske edukacije će, na bazi sprovedene analize aktuelnog stanja i i identifikovanih prioriteta i ciljnih grupa, a uvažavajući međunarodne standarde, smjernice i dobru praksu u oblasti finansijske edukacije, definisati predlog mjera i aktivnosti za unapređenje opšteg nivoa finansijske pismenosti u zemlji. Prilikom pripreme ovog programa Crna Gora će, kao korisnica tehničke pomoći MMF-a za oblast finansijske edukacije, imati podršku eksperata Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)”, naveli su u CBCG.

Dogovoren je intenzivan rad na pripremi programa razvoja finansijske edukacije, koji će predstavljati neophodnu dopunu zdravog finansijskog regulatornog i nadzornog okvira.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve