Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Filipović: Marketi će birati namirnice iz antiinflatorne korpe

Vlasnici marketa odlučuju koje namirnice i kojih proizvođača će se od utorka naći na rafovima sa oznakama ''stop inflaciji'', objasnio je Filipović i dodao da bi, prema obračunu, neki proizvodi trebalo da pojeftine

Dogovor Vlade u tehničkom mandatu i trgovaca da ograniče maržu na pojedine namirnice neće ništa značajno promijeniti na tržištu, ocijenio je za Gradsku ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Iako je Vlada utvrdila listu, vlasnici marketa odlučuju koje namirnice i kojih proizvođača će se od utorka naći na rafovima sa oznakama „stop inflaciji“, objasnio je Filipović i dodao da bi, prema obračunu, neki proizvodi trebalo da pojeftine.

Vlada je odlučila da vlasnicima marketa ograniči zaradu na neke životne namirnice, ali to ne znači da može kontrolisati tržite, navodi Filipović i ističe da isključivo trgovine biraju u odnosu na koje proizvode će ograničiti maržu na pet odsto.

“Imate više vrsta proizvoda hleba, čokolade, šampona itd. pri čemu na velikom broju tih različitih vrsta neće doći do promjene. Ja sam ovu mjeru doživio samo i isključivo kao mjeru da se pomogne socijalno najugroženijim stanovnicima Crne Gore”, kazao je Filipović.

Filipović vjeruje da može doći do pojeftinjenja hrane.

“Ja mislim da će doći od 15 do 20 odsto, ali važno je napomenuti koja vrsta proizvoda i od kojeg proizvođača, u tome je sve caka”, dodatno je pojasnio Filipović.

Jaja, mliječni proizvodi, meso, voće, povrće, hrana za bebe i pelene samo su neki od proizvoda koji će se naći u antiinflatornoj korpi do kraja aprila. Filipović naglašava da je marža na te i druge namirnice u marketima znatno veća nego u okruženju.

“Kad napravite komparaciju sa Hrvatskom, sa Njemačkom, ti primarni proizvodi su mnogo jeftiniji u Hrvatskoj nego što su u Crnoj Gori, a Hrvatska je zemlja Evropske unije, dok je Crna Gora tek u pristupnim pregovorima. Standard je u Hrvatskoj mnogo veći, u Crnoj Gori je nizak.

Filipović dodaje da imamo samo tri trgovačka lanca u Crnoj Gori i da kada imate trostruku konkurenciju naravno da će se oni dogovarati između sebe i na taj način diktirati tržište.

“Država je od njih dobijala porez, oni su sve te troškove, plus maržu koju su samostalno formirali prebacivali na džepove građana i građani su ti koji su im plaćali tu maržu”, rekao je Filpović.

Razvijene države se ne bave ovakvim problemima, već se fokusiraju na bolje uslove za građane na tržištu nekretnina, zaključio je Filipović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve