Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Feraris: Podmorskim kablom Crna Gora će biti energetsko čvorište regiona

Komercijalna upotreba kabla startovaće do kraja godine, a energetsko povezivanje Crne Gore i Italije doprinijeće i budućim investicijama kao i razvoju obnovljive energije, kazao je direktor Terne Luiđi Feraris

Projekat podmorskog kabla dokazuje da su u Crnoj Gori mogući veliki infrastrukturni projekti u skladu sa najzahtjevnijim standardima, poručio je glavni izvršni direktor Terne Luiđi Feraris.

Luiđi Feraris

Komercijalna upotreba kabla startovaće do kraja godine, a energetsko povezivanje Crne Gore i Italije doprinijeće, kazao je Feraris, i budućim investicijama kao i razvoju obnovljive energije. On je naglasio i da će Crna Gora tako postati energetsko čvorište regiona.

Projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije počeo je potpisivanjem sporazuma između dvije države krajem 2010. Nakon što je podmorski kabl, dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem, postavljen 2017, a prva testiranja uspješno startovala krajem prošle godine, komercijalna upotreba očekuje se u posljednja tri mjeseca 2019.

Glavni izvršni direktor italijanske Terne, vodećeg realizatora projekta i najveceg evropskog operatora prenosa električne enegrije, Luiđi Feraris, je naglasio da će projekat podmorskog kabla značiti puno i za buduće investicije u Crnu Goru jer se, kako je podsjetio, energetski povezuju ne samo Crna Gora i Italija, već Balkan i EU.

“Riječ je o veoma važnom projektu. Ako pričamo o veličini projekta i tehnološkim zahvatima, to je sigurno najvažniji poduhvat u Mediteranu. Kabl ce moći da prenosi 600 megavat sati električne energije, što će sigurno doprinijeti stabilnijem energetskom sektoru u Crnoj Gori. Vaša zemlja će postati energetsko čvoriste regiona, a kabl će doprinijeti i budućim investicijama kao i razvoju obnovljive energije”, istakao je Feraris.

On je istakao da je njegova kompanija imala odličan odnos s institucijama Crne Gore, te da su ispoštovani svi rokovi.

“Ovaj projekat je za nas veoma važan, sa ulaganjima koja prelaze milijardu eura i predviđa uključivanje lokalne radne snage. Podsjetiću da je na projeku zaposleno od 120-150 crnogorskih državljana. Što se planova tiče najbitnije je da komercijalna upotreba kabla počne do kraja godine, što će se sigurno desiti. Imamo mnogo iskustva u različitim energetskim projektima i svakako smo raspoloženi da zajedno sa crnogorskim instuticijama vidimo gdje je prostor za eventualno nove projekte”, kazao je Feraris.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve