Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska investiciona banka i IRF potpisale ugovor o pozajmici vrijednoj 50 miliona eura

EIB će uložiti 50 miliona eura za podršku turizmu i drugim sektorima koji su najteže pogođeni epidemijom COVID-19, kao i za pomoć preduzećima da sačuvaju likvidnost i radna mjesta

EIB i Investiciono – razvojni fond potpisale su ugovor o pozajmici vrijednoj 50 miliona eura za brži oporavak MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori nakon epidemije koronavirusa.

Ilustracija

 

EIB će uložiti 50 miliona eura za podršku turizmu i drugim sektorima koji su najteže pogođeni epidemijom COVID-19, kao i za pomoć preduzećima da sačuvaju likvidnost i radna mjesta.

“EIB i IRF sarađuju na povećanju otpornosti ekonomije Crne Gore i unapređenju zapošljavanja mladih. Ovo je prvi kredit EIB za brži oporavak ekonomije Crne Gore u okviru vanrednih finansijskih mjera Banke u vezi sa pandemijom COVID-19”, saopšteno je iz Evropske Investicione Banke.

Mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom koja posluju u sektoru turizma i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najteže pogođeni pandemijom COVID-19 moći će da koriste sredstva iz kredita vrijednog 50 miliona eura po osnovu ugovora koji je Evropska investiciona banka (EIB) danas zaključila sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore (IRF). Kredit će pružiti podršku za brži oporavak crnogorske privrede kroz povoljnije finansiranje za MSP, preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom i javna preduzeća kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost preduzeća.

“Kredit je dio programa podrške Tima Evropa za oporavak Zapadnog Balkana od COVID-19, koji je najavljen na samitu EU-Zapadni Balkan održanom u Zagrebu u aprilu. Ovaj program preduzećima pruža povoljno finansiranje kako bi se obezbijedio nastavak njihovog poslovanja i brži i održiviji oporavak od pandemije. Ova kreditna linija takođe predstavlja prvu tranšu iz programa kreditiranja vrijednog 500 miliona eura koji je Upravni odbor EIB odobrio u junu 2020. godine, a koja je namijenjena javnom sektoru i nacionalnim promotivnim bankama u regionu Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednik EIB Dario Scannapieco je izjavio da su MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori teško pogođena pandemijom COVID-19.

“S obzirom na to da je turizam glavni pokretač ekonomskog rasta, EIB će pomoći Crnoj Gori da se suoči sa ovim do sada neviđenim izazovima, te će pružiti podršku primarnom izvoru prihoda u zemlji, bržem oporavku i razvoju otpornije ekonomije. Naši povoljniji krediti pružiće podršku drugim ključnim sektorima, kao što su trgovina, transport i građevinarstvo. Ponosni smo što možemo da pružimo ovu ključnu komponentu paketa podrške Tima Evropa za Crnu Goru, zemlju kandidata za pridruživanje Evropskoj Uniji”, naveo je on.

Zoran Vukčević, predsjednik Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, je rekao da je Evropska investiciona banka još jednom pokazala da je pravi prijatelj Crne Gore i strateški partner Investiciono-razvojnog fonda time što je pružila dodatnu podršku u ovim kriznim i izazovnim vremenima koja su pred crnogorskom ekonomijom, ali i pred drugim ekonomijama širom svijeta.

“Saradnja Investiciono-razvojnog fonda sa Evropskom investicionom bankom, ne samo u ova krizna vremena, od velikog je značaja za IRF, a prije svega za crnogorsku ekonomiju. Sredstva iz kredita za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 namijenjena su za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, ali takođe i za razvojne projekte koji će doprinijeti stvaranju nove ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori i podržati transformaciju naše ekonomije u cirkularni i održivi sistem u postpandemijskom periodu koji slijedi. Do sada, ova sredstva upotrijebljena su za podršku preko 750 projekata koji su stvorili i/ili sačuvali preko 25.000 radnih mjesta u Crnoj Gori. Vjerujem da su ovi projekti dali poseban impuls razvoju ekonomije Crne Gore i jačanju njenog puta evropskih integracija”, dodaje Vukčević.

Oana-Cristina Popa, ambasadorka EU i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, istakla je da MSP predstavljaju okosnicu crnogorske ekonomije i generišu više od tri četvrtine radnih mjesta i skoro 70% dodate vrijednosti.

“Čak i prije krize izazvane pandemijom COVID-19, MSP bila su suočena sa brojnim izazovima, kao što su slab pristup finansiranju, birokratija, neodgovarajuća infrastruktura i nedovoljno kvalifikovana radna snaga. EU tradicionalno podržava sektor MSP, te pomaže preduzećima da se izbore sa ovim izazovima i povećaju konkurentnost crnogorske ekonomije. U ovo vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana, pomoć EIB je još dragocjenija dok se MSP bore da očuvaju likvidnost i radna mjesta. U kombinaciji sa planiranom pomoći Delegacije EU za podršku mikro i malim preduzećima u borbi sa posljedicama pandemije COVID-19, ovaj ugovor o kreditu pruža značajnu osnovu za brži oporavak crnogorske ekonomije”, pojašnjava ona.

Kredit EIB biće dostupan pojedinačnim preduzetnicima, privrednim društvima i javnim preduzećima iz različitih sektora preko IRF. Ova operacija naročito ima za cilj da pomogne u rješavanju izazova u pogledu obrtnog kapitala, likvidnosti i investicionih ograničenja sa kojima se suočavaju MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori u kontekstu pandemije COVID-19. Kreditna linija će omogućiti veću fleksibilnost za ubrzanje isplate sredstava i rješavanje najhitnijih problema koji se tiču likvidnosti i zapošljavanja. Sredstva će podstaći otvaranje novih radnih mjesta i izvođenje obuka za mlade u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) koja ima za cilj unapređenje zapošljavanja mladih u Crnoj Gori.

Do današnjeg dana, EIB i IRF su zaključili pet sporazuma i isplatili 320 miliona eura za potrebe crnogorske ekonomije, što je sačuvalo više od 25.000 radnih mjesta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve