Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

EU pomaže Crnoj Gori sa 40.5 miliona eura

Pravni osnov za dodjelu pomoći, kako su kazali, stvoren je usvajanjem finansijskih sporazuma sa Evropskom komisijom.

Evropska unija dodijeliće našoj zemlji 40,5 miliona eura budžetske podrške kao odgovor na epidemiju korona virusa, saopšteno je juče iz Vlade.

Pravni osnov za dodjelu pomoći, kako su kazali, stvoren je usvajanjem finansijskih sporazuma sa Evropskom komisijom.

“Podrška od 40,5 miliona eura biće usmjerena na budžetsku podršku za sufinansiranje mjera koje Vlada već sprovodi u okviru prva tri paketa mjera podrške ekonomiji i društvu u okviru odgovora na širenje korona virusa. Sredstva će biti uplaćena u okviru fiksne tranše u iznosu od 28 miliona eura i varijabilne tranše u iznosu od 12 miliona eura”, naveli su u Vladi, dodajući da je isplata fiksne rate planirana u trećem kvartalu ove godine, a varijabilni dio na kraju jednogodišnjeg programa, u trećem kvartalu iduće godine.

UGOVOR ZA POMOĆ PREDUZEĆIMA

Vlada je, bez održavanja sjednice, usvojila i Informaciju o kreditnom aranžmanu između Evropske investicione banke i lnvesticiono-razvojnog fonda kao vid podrške malim i srednjim preduzećima i srednje kapitalizovanim preduzećima. Utvrđen je i predlog ugovora o finansiranju i data saglasnost na ugovor o finansiranju između IRF i EIB.

“Vrijednost ugovora je 50 miliona eura, uz uslove da najmanje 80 odsto sredstava bude namijenjeno srednjekapitalizovanim preduzećima (više od 250 radnika). Ugovorom je obezbijeđena i stimulacija za preduzeća koja zapošljavaju mlade, u vidu dodatnog smanjenja kamatne stope u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obučavanje mladih”, objasnili su u Vladi.

KLADIONICE OSLOBOĐENE NAKNADE

Uprava za igre na sreću je, prema Vladinoj Informaciji, utvrdila umanjenje fiksnog dijela koncesione naknade kladionicama i ostalim privrednicima koji posluju u oblasti igara na sreću u iznosu većem od 1,02 miliona eura. Naknada je umanjena jer su prava i obaveze iz ugovora o koncesiji mirovali zbog pandemije korona virusa.

Vlada je na listu prioritetnih infrastrukturnih projekata dodala i revitalizaciju fortifikacione baštine Crne Gore, Gradski bedemi Kotora, unapređenje sistema upravljanja otpadnim vodama u Pljevljima, rekonstrukciju sistema nasipa na rijeci Bojani i unapređenje infrastrukture u Luci Bar.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve