Nacionalne, regionalne i lokalne vlasti trude se da pomognu privredi i građanima, ali potrebna je veća pomoć Evropske unije, naročito za lokalne i regionalne vlasti, ocijenili su na današnjem video-sastanku gradonačelnik Cetinja i član Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Kašćelan i predsjednik Regionalnog vijeća Veneta iz Italije Roberto Ćambeti.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore ZSO Crna Gora su razmijenili informacije o pandemiji koronavirusa i njenom uticaju na lokalne vlasti.

“Veneto je bio jedan od prvih i najteže pogođenih regiona koronavirusom u Evropi. U Crnoj Gori, sa druge strane, broj inficiranih novim virusom bio je relativno mali, dok na Cetinju nije bilo oboljelih. Međutim, i Veneto i Cetinje, kao i obje zemlje, pretrpjeli su ekonomske gubitke uslijed zaustavljanja gotovo svih privrednih aktivnosti zbog pandemije novog virusa”, navode u cetinjskoj upravi.

Kašćelan je istakao je da će posljedice pandemije koronavirusa najviše osjetiti lokalne uprave i preduzeća, te da bi trebalo razmisliti o zajedničkom programu podrške za lokalne samouprave.

“Mislim da bismo u toku jesenjeg zasjedanja ZSO trebalo da razgovaramo o tome da se na nivou EU razmotri mogućnost otvaranja posebne finansijske podrške za lokalne samouprave zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je on.

Ćambeti je iskazao spremnost da sarađuje sa Crnom Gorom, posebno sada u drugoj fazi pandemijske krize, kada je potrebno da pronađemo ispravna rješenja za ublažavanje ekonomskog uticaja krize na naše teritorije.

“Naša saradnja biće usmjerena, prije svega, na to kako da obnovimo naš turistički sektor nakon krize”, objasnio je on.

Sagovornici su odlučili da nastave komunikaciju prije narednog sastanka ZSO Crna Gora i dogovore konkretne zajedničke akcije.

“Ćambeti je pozvao crnogorskog kolegu da ga posjeti u Veneciji kada okolnosti to dozvole, a Kašćelan je rado prihvatio poziv”, dodaju u Prijestonici.

To je, ističu, bio prvi sastanak kopredsjedavajućih ZSO u novom mandatu. Obično se jedan sastanak ZSO Crna Gora održava u prvoj polovini godine u Briselu i organizuje ga Komitet regiona EU zajedno sa Danom proširenja – glavnim godišnjim događajem proširenja EU u Briselu.

Drugi godišnji sastanak se organizuje u Crnoj Gori na jesen. Zbog pandemije Kovid-19 u u Briselu su otkazani sastanci za prvu polovinu 2020, uključujući i sastanak ZSO Crna Gora i Dan proširenja.

“Zbog toga je susret Ćambetija i Kašćelana još važniji. Diskusija je takođe bila usmjerena i na nacrt petogodišnjeg programa rada Zajedničkog savjetodavnog odbora i buduću saradnju uopšte”, poručuju iz Prijestonice.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve