Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Erste banka i Glavni grad nagradili društvene biznise u okviru Foruma Akademije za preduzetništvo

Danas je u hotelu CentreVille u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) održan “Forum Akademije za preduzetništvo” na kome je organizovano takmičenje za najbolju biznis ideju i panel “Kako doći do početne investicije i podrške za preduzetnike”.

Forum, koji je okupio preko 50 predstavnika finansijskog sektora, državnih institucija, kompanija, nevladinih organizacija, socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika. organizovan je u okviru Globalne nedjelje preduzetništva koja se proslavlja širom svijeta.

Na takmičenju koje je okupilo preduzeća sa društvenim uticajem, koji su korisnici CEPS-ove mentorske podrške, predstavili su se: Koperativa “Od naših ruku” iz Nikšića, Bona Fide – Kooperativa “Crveno zlato” i Zračak nade iz Pljevalja, Nova šansa u Novom iz Herceg Novog, Centar za ravnopravnost, integraciju i imigraciju, Štamparija “Lapis”, Happy paws i Seljak.me iz Podgorice.

Nagrade su uručili direktor Direkcije za poslovanje s mikro klijentima u Erste banci, Albert Jacović i sekretar Sekretarijata za preduzetnišvo Glavnog grada Kemal Grbović

Nagradni fond u iznosu od 3.000 EUR, čiji sponzori su Erste banka i Glavni grad, podijeljen je kroz 3 novčane nagrade sljedećim preduzećima: Nova šansa u Novom (za društveni uticaj), Seljak.me (za inovativnost) i Happy Paws (za održivost).

Anto Janković, predsjednik CEPS-a, kazao je da program nudi 12-mjesečnu mentorsku podršku za svakog korisnika programa, uključujući analizu postojećeg poslovnog modela preduzeća, razvoj poslovnog modela u skladu sa potencijalom korisnika i uslovima na tržištu, evaluaciju napretka, unaprijeđenje menadžerskih znanja i vještina i promociju i umrežavanje.

“Iako veliki broj faktora utiče na poslovanje preduzeća, program se bavi sa tri ključna: 1) unaprijeđenje finansijskih performansi preduzeća, 2) razvoj ljudskih resursa i 3) standardizacija procesa. Program je razvijen u cilju podrške preduzetnicima da svoj biznis iz početne dovedu u fazu rasta i razvoja”, saopštio je Janković.

Adrijana Stevanović, šefica kancelarije Finance in Motion za Crnu Goru kazala je da EFSE Akademija za preduzetništvo u saradnji sa lokalnim partnerima pruža podršku preduzetnicima u EFSE ciljnom regionu.

„EFSE Akademija pruža preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća. Na ovaj način, EFSE Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti, kazala je Stevanović.

Nakon takmičenja organizovana je panel diskusija na kojoj je govoreno o dostupnim vidovima podrške početnicima u biznisu i malim preduzećima.

Lazar Nenezić iz Direkcije za razvoj MSP Ministarstva ekonomije govorio je o aktivnostima i podršci Ministarstva mikro i malom biznisu, Amra Omeragić iz regionalne kancelarije Finance in Motion govorila je o regionalnim programima podrške razvoju preduzetništva, dok su Dženan Šarić iz Fondacije Mozaik iz BiH I Anja Grabovica iz nikšićkog Tehnopolisa predstavili svoja iskustva i programe podrške za preduzetnike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve