Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG: Struja neće biti skuplja zbog mjera Odbora direktora

Namjeravaju da dokapitalizuju CEDIS

Kako bi naplatu računa zadržali na dosadašnjem rekordnom nivou i građanima olakšali teret ekonomske krize, Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da, kako su kazali, “teret preuzmu na svoja pleća”, cijenu struje zadrže na dosadašnjem nivou a štetu koju bi to uslovilo u njima zavisnom preduzeću Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS DOO) saniraju dokapitalizacijom.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić namjerava da izvrši finansijsku konsolidaciju zavisnog preduzeća CEDIS DOO kroz neki od modela njegove dokapitalizacije ili neki drugi zakonom propisan model u cilju prevazilaženja problema sa likvidnošću, dugoročno i sa solventnošću, prouzrokovanim dejstvom globalne energetske krize i enormnim povećanjem cijena električne energije na tržištu.

Oni su Odboru direktora CEDIS-a uputili “Informaciju o mjerama zaštite javnog interesa” u kojem su izrazili zabrinutost i predočili im svoj stav u pogledu povećanja cijena mrežnih usluga.

Iz EPCG u dokumentu koji potpisuje predsjednik odbora direktora Milutin Đukanović, navode da je neophodno da CEDIS, u situaciji kada su cijene električne energije na tržištu drastično veće od cijene koju plaćaju krajnji kupci, brižljivo razmorte efekte povećanja svojih cijena za krajnje kupce i negativne konsekvence na procenat naplate prema krajnjim kupcima. Ukazali su i da je EPCG u minuloj godini ostvarila procenat nalate računa u iznosu od 100,4%.

“Uprkos neskrivenim namjerama i naporima određenih struktura da u javnosti stvore negativnu sliku, građani su očigledno prepoznali da EPCG, ubrajajući tu i CEDIS kao njen nezavisni dio, teret energetske krize u potpunosti preuzela na svoja leđa, i na takav odnos EPCG, uprkos negativnim ekonomskim trendovima, odgovorili rediovnim izmirenjem mjesečnih obaveza u visokom procentu”, navode iz EPCG u dokumentu upućenom CREDIS-u.

Oni ukazuju da bi povećanje cijena usluga CEDIS-a dovelo do srazmjernog uvećanja ukupne cijene na mjesečnom računu za krajnje kupce, što bi, kako ističu, neminovno dovelo do nesagledivog i krajne negativnog “domino efekta” na ukupne privredne i finansijske tokove u čitavoj državi i u uslovima rasta inflacije i niske platežne moći građana izvjesno ugrozilo stepen naplate koji je EPCG ostvarila.

“Kod tako izražene nesrazmjere, korekcija cijena prema krajnjim kupcima zasigurno ne može dovesti do iole značajnije konsolidacije finansijskog stanja CEDIS-a, a gotovo sigurno dovodi do smenjivanja procenta naplate i destabilizacije posliovnog ambijenta”, navode iz EPCG.

Oni u dokumentu upućenom CEDIS-u navode i da bi samo za procenat manja naplata uslovila gubitak u prihodima veći od 3 miliona eura godišnje.

“Prema tome nedjelotvorno povećanje cijena mrežnih usluga u ovom trenutku, nema ni tržišnog ni poslovng opravdanja, te narodski rečeno, predstavlja ‘zabadanje trna u zdravu nogu'”, navode iz EPCG.

Ono su upoznali CEDIS da razmatraju mogućnost da kroz dokapitalizaciju ili druge zakon propisane modele, učini dodatan napor kako bi se sanirala šteta koju CEDIS trpi zbog energetske krize.

“Ovakva poslovna odluka organa upravljanja EPCG temleji se kako na staranju o sopstvenim interesima,jer se radi o dobrobiti njenog zavisnog društva ali i na brizi da se u okolnostima globalne energetske krize, koja teško pogađa i neuporedivo snažnije energetske subjekte, stabilizuje poslovanje jedinog crnogorskog operatera distribitivnog sistema, bez koga EPCG ni sama nemože obavljati svoju djelatnost i od koga zavisi održivost cjelokupnog elektroenergetskog sistema”, navodi se u dokumentu koji potpisije Đukanović.

U prilogu dokumentu EPCG je dostavila i pravno obavezujuće pismo o namjeri Odbora direktora EPCG AD Nikšić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve