Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG provjeravaju zavarivači, mašinbravari, izbacivači…?

Sagovorici DN skreću pažnju na činjenicu da su osobe koje se dovode u EPCG, a ima ih sada već na stotine, što po ugovoru o djelu što po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, uglavnom došle na već sistematizovana radna mjesta, odnosno da na tim poslovima već neko radi. To je već posao za inspekcijske organe koji treba da utvrde da li su zapošljavanja u EPCG bila zakonita, da li su vodili računa o stručnim kalvifikacijama, i da li je bilo potrebe za dodatnim angažmanom za poslove koje neko već obavlja. 

Socijaldemokratska partija tražila je kontrolno saslušanje direktora Elektroprivrede Crne Gore zbog sumnji da iza leđa javnosti sa partnerima iz Srbije pregovaraju o prodaji najuspješnije crnogorske kompanije.  Prodaja je pitanje broj jedan, ali bi bilo dobro da javnost zna kakvo je stanje na računima danas, odnosno da pokažu finansijske iskaze na 31. mart ili 30. april do kada je prethodni menadžment upravljao kompanijom i uporede sa stanjem za jun ove godine i odgovore što je sve 60 “eksperata” koje je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Dukanović angažovao da češljaju dokumentaciju prethodnog menadžmenta otkrilo, te kakva su rješenja za unapređenje poslovanja ponudili.

PENZIONERI I POČETNICI 

Kako su Dnevne novine ranije pisale, formirano je 12 komisija sa po pet članova, koji su van sistema EPCG. Njihov angažman na mjesečnom nivou košta kompaniju najmanje 30.000 eura, odnosno minimum 180.000 za pola godine, koliko je period na koji im glase ugovori, što naravno ne znači da neće doći do produžetka angažmana. Komentarišući dešavanja u EPCG, sagovornici Dnevnih novina podsjećaju da je Milutin Đukanović javno saopštio da su u komisijama angažovali iskusne, kao i mlade stručne ljude, što je tačno, ako se imaju uvidu da ima osoba iza kojih su decenije rada, kao i mladih, ali niko od njih nema veze sa energetskim sistemom.

“Ima iskusnih u komisijama, ali je riječ o penzionerima koji u isto vrijeme primaju i penzije, a od EPCG dodatno dobijaju naknadu u iznosu od 50% do jedne prosječne neto zarade u kompaniji koja iznosi oko 860 eura. Takođe je tačno da su u komisijama i mladi ljudi, ali toliko mladi da nijesu ranije radili bilo šta, a sada imaju obavezu da se bave “stručnom” analizom poslovanja EPCG u prethodnom periodu. Dakle, osobe koje nemaju nikakvog profesionalnog iskustva, bave se analizom poslovanja iskusnih profesionalaca koji su doprinijeli najboljem poslovnom rezultatu EPCG od osnivanja upravo u posljednje četiri godine. Dakle, objašnjenja novog rukovodstva da su angažovali mlade i stručne je samo bacanje prašine u oči građanima dok se ne uhljebe partijski aktivisti, simpatizeri i funkcioneri, najbučniji na litijama i najodaniji na izborima. To potvrđuje i sastav tih mladih ljudi, koji se bave “analizom” određenih izuzetno kompleksnih privrednih procesa koji zahtijevaju i specijalistička znanja i ogromno iskustvo. Uz uvažavanje svake struke, ipak se ne mogu time baviti mašinbravari, zavarivači plastike, izbacivači iz diskoteka, vozači i sl. A takvih ima među pravom armijom ljudi koji su ubačeni da rade analizu poslovanja EPCG” upozoravaju naši izvori.

Sagovorici DN skreću pažnju na činjenicu da su osobe koje se dovode u EPCG, a ima ih sada već na stotine, što po ugovoru o djelu što po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, uglavnom došle na već sistematizovana radna mjesta, odnosno da na tim poslovima već neko radi. To je već posao za inspekcijske organe koji treba da utvrde da li su zapošljavanja u EPCG bila zakonita, da li su vodili računa o stručnim kalvifikacijama, i da li je bilo potrebe za dodatnim angažmanom za poslove koje neko već obavlja.

OKRUŽILI SE SAVJETNICIMA 

Prema informacijama DN, novi menadžment se okružio savjetnicima. Milutin Dukanović ih navodno ima pet, a izvršni direktor osam, dok “nedomaćinski” prethodni menadžment nije imao niti jednog savjetnika, a postigli su najbolje rezultate poslovanja u istoriji što je potvrđeno na Skupštini akcionara. Što je najgore, savjetnici nemaju iskustva u energetici, a pojedini ni radnog iskustva uopšte, pa ostaje pitanje kako će da unaprijede poslovanje do sada najuspješnije crnogorske kompanije! Naši izvori upozoravaju da se ugovori daju za jedne poslove, a zaposleni rade nešto sasvim drugo. Pominju da su vozači Milutina Đukanovića i izvršnog direktora Rovčanina, angažovani po ugovoru o djelu na poslovima logističke podrške, upravljanjem dodijeljenim sredstvima za rad i vođenjem i popunjavanjem evidencija, a da od toga ništa ne rade, već su uzeli poslove sistematizovanih radnih mjesta vozača. Pri tome su sva radna mjesta vozača popunjena.

Sagovornici DN ukazuju i na mnoge druge sumnjive poslove od kako je upravljanje EPCG preuzeo novi menadžment. Posebno zabrinjava, kako kažu, što novo rukovodstvo nije pokrenulo niti jedan jedini novi projekat, već samo nastavljaju one koje je započeo prethodni menadžment.

INŽINJERI ČEŠLJAJU GOLIJU I BANJANE 

Jedini “projekat” koji je novo rukovodstvo započelo jeste što je poslalo inžinjere da obilaze Banjane i Goliju da traže mjesta za solarne panele po nalogu predsjednika Odbora Milutina Đukanovića, pri tome ne znajući da je prethodno potrebno uraditi analizu sunčanih dana, geodeziju, geografski položaj zemljišta za panele, studiju isplativosti, da li postoji tehnička mogućnost priključenja i sl…

Opet bacanje prašine javnosti u oči bez analize stručnih službi EPCG ili eksternog konsultanta.

Sve ovo je, kako ističu, posao za inspekcijske organe, ali i tužilaštvo.

Fokus na dešavanja u EPCG nakon što je premijer objelodanio da novi menadžment nešto tajno pregovara sa Srbijom o kupovini najuspješnije crnogorske kompanije skrenuo je pažnju i na ugovore, konsultantne “eksperte”, na enormna zapošljavanja zaslužnih… Na red će doći i druge stvari koje pogađaju džepove akcionara, potom produženje remonta TE Pljevlja, uvoz struje…

Ugovori, uhljebljenje partijskih funkcionera, zaslužnih učesnika litija… samo su vrh ledenog brijega.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
28.06.2021-07:57 07:57

Da su misko kesedzija i zeljko govedo zavrsili iza resetaka nikada se ovo ne bi desavalo crnoj gori
Njih 2 su stvorili dritana i uru a preko svoje partije i tabloida kupili dosta crnogorskog bloka

Rovca sa katunima bez struje
28.06.2021-08:07 08:07

Sve direktore treba zamijenit ako nam struju ne dovedete na sve katune i jos poneko selo bez struje. I àko ne uvedete leks specijalis za smanjenje cijene za seocka domacinstva. I to do jeseni!