Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

EPCG pregovara sa Toščelikom oko preuzimanja Željezare, Abazović moli radnike za strpljenje

Premijer Abazović je kazao da je najveće opterećenje datum, jer je turska kompanija obavijestila da je do 1. septembra spremna da servisira svoje obaveze

Elektroprivreda Crne Gore pregovara Toščelikom oko kupovine Željezare Nikšić, ali da nema garancija da će posao biti okončan do prvog septembra kad turska kompanija namjerava da prekine isplate plata radnicima.

To je saopšteno nakon sastanka premijera Dritana Abazovića, ministra finansija Aleksandar Damjanović, predstavnika EPCG i radnika Željezare.

Premijer Abazović je kazao da je najveće opterećenje datum, jer je turska kompanija obavijestila da je do 1. septembra spremna da servisira svoje obaveze. Kako je kazao, pregovara se o cifri od 20 miliona eura za kupovinu nikšićke kompanije.

– Da ne bi ostavili radnike spremni smo da nešto što se tiče njihovih doprinosa podržimo, ali im teško možemo pomoći da se ne prekine radni odnos, ako Toščelik tako odluči – rekao je Abazović.

On je kazao da novac za kupovinu akcija još uvijek EPCG nije u planiranom rebalansu budžeta koji će se, kako je najavio, naći pred poslanicima u toku septembra.

Radnici su svjesni da čini sve, otežavajuća okolnost je što je bilo vrijeme godišnjih odomora kao i što moramo da idemo ka rebačansu budžeta.

– Veliko raspoloženje postoji da Vlada podrži EPCG u njihovim naporima da povećaju kapital i zadvolje socijalnu komponentu radnika, kao i da Crna Gora dože do balansa u proizvodnji električne energije – rekao je Abazović.

On je napomenuo i da Crna Gora tokom ljetnjih mjeseci sedodatno osjeća energetski dizbalans.

– Sad smo prinužđeni da čekamo kišu da bi nadoknadili ono što se tokom ljeta izgubi. Ideja je da ideja solarne energije zaživi. Ovo nije posao koji je kratkoroačan i imamo želju da ogromnu površinu Želejezare Nikšić i njenu proizvodnju zadržimo. Naša je politička i moralna odgovornost da ove ljude zaštitimo i to što prije – kazao je Abazović.

On je zatražio strpljenje budući da se pregovara sa turskom komapnijom o nekoliko elemenata.

Predstavnik EPCG, Radovan Đukanović kazao je da pokušavaju da prevaziđu problem u Željezari.

– Svi smo na istom zadatku i kod svih postoji dobra volja, kao i za djelovanje što brže. To je možda i najveći problem, što nemamo puno vremena. To nam je zadatak, spremni smo da svom svojom snagom prevaziđemo problem, iako sve poteškoće crnogorske privrede su na leđima elektro-energetskog sistema, ipak, smo spremni da izađemo u susret nadolazećim problemima. Pregovori sa turskom kompanijom su u toku. U tim pregovorima ćemo konkretizovati neka pitanja – kupovinu imovine Toščelika i aktiviranja određenih pogona… Pokušaćemo da zadržimo sve ljude koji su tamo zaposleni.

Predstavnik radnika Željezare, Ivan Vujović kazao je da su dobili uvjerevanja da će se situacija riješiti.

– Bili smo strpljivi deset godina, bićemo i u narednom periodu uz nadu da će ova agonija konačno proći – rekao je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve