Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG pozajmila 48 miliona eura da bi isplatila plate

Prema informacijama tog lista, od Erste banke je pozajmljeno 28, a od CKB 20 miliona eura.

Elektroprivreda je u septembru pozajmila 48 miliona eura za likvidnoist kod dvije domaće banke, kako bi mogla da servisira svoje obaveze i isplaćuje radnike i dobavljače, saznaje Pobjeda.

Prema informacijama tog lista, od Erste banke je pozajmljeno 28, a od CKB 20 miliona eura. Kako se radi o kratkoročnim kreditima, kamatna stopa teško da može biti ispod pet odsto, pogotovu kad se radi o zajmoprimcu koji je prijavio minus od 60 miliona eura za osam mjeseci ove godine.

Zanimljiv je i podatak da se sredinom 2020. godine prethodno rukovodstvo EPCG Đoko Krivokapić i Igor Noveljić (DPS) kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) rezervisalo 50 miliona eura kredita, s obzirom da se radilo o godini najjače kovid pandemije. Ugovorena je kamatna stopa od dva odsto ukoliko se bude uzimao ovaj kredit za likvidnost.

– Ovaj zajam će pomoći da se osigura stabilnost i otpornost sistema snabdijevanja zemlje električnom energijom, istovremeno štiteći dostignuća crnogorskog energetskog sektora u ambicioznom programu čistog rasta i dekarbonizacije – naveli su prije dvije godine iz EBRD-a.

Međutim, nova menadžerska ekipa u sastavu Milutin Đukanović (DF) i Nikola Rovčanin (Demokrate) je, čim se smjestila u kancelarije, otkazala taj kreditni ugovor. Objasnili su da „nema potrebe za njihovom namjenskom upotrebom u cilju održavanja tekuće likvidnosti kompanije“.

EPCG, kako piše Pobjeda, već duže kasni sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima. A kako se stvari mijenjaju brzinom svjetlosti za one koji nemaju poslovni nerv, pokazuju i podaci po kojima je EPCG polovinu ove godine završila sa šest miliona eura u plusu, a dva mjeseca kasnije upali su u minus od 60 miliona eura. Pri tome, cijela EPCG grupa, u kojoj su još CEDIS i Rudnik uglja u minusu je punih 100 miliona eura. To je posljedica loših poslovnih odluka i predizbornog partijskog zapošljavanja.

EPCG je na sajtu prijavila da ima 1031 zaposlenog, CEDIS 600 radnika više, a Rudnik uglja mudro ništa nikome ne prijavljuje. Pri tome je EPCG za pola godine uplatila za zarade 12,3 miliona eura. To bi značilo da je prosječna bruto plata u energetskoj kompaniji u prvoj polovini godine bila dvije hiljade eura. Prema saznanjima naše redakcije, EPCG će biti u ogromnom problemu da isplati plate i servisira druge obaveze, ako u narednom periodu ne bude povoljnih hidroloških uslova, odnosno ako ne bude palo dovoljno kiše koja bi napunila akumulacije hidroelektrana Perućica i Piva. Da bi ohrabrili i sebe i nas obećali su da će godinu završiti sa profitom od 51 milion eura. Samo da bude kiše!

Iz EPCG nijesu odgovorili na pitanje naše redakcije o zajmu za isplatu duga i zarada, kao ni na pitanje sa kojim bankama se pregovara, koliki je kredit u pitanju i uz koje uslove.

Plaćamo najskuplju struju u regionu

Cijena električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosila je u prosjeku 9,7 centi po kilovatsatu (kWh) za opseg godišnje potrošnje od 5.000 do 15.000 kWh, saopšteno je iz Monstata. Prema podacima Eurostata, to je najskuplje plaćen kilovatsat u regionu.

Građani Albanije plaćaju 9,4 centa, Sjeverne Makedonije 9,3, BiH 8,3, a Srbije osam centi. Najjeftiniji kilovat je na Kosovu od 6,5 centi. Najskuplji kilovat u EU plaćaju stanovnici Danske 34,4 centa, Belgije 32,4 centa, dok je prosjek u Uniji 23,5 centi.

Štede na korišćenju službenih vozila

Prema saznanju Pobjede, zbog nezavidne finansijske situacije menadžment EPCG je nedavno uveo mjere štednje. Kako je riječ o minusu od 100 miliona eura i pozajmici od 48 miliona, reklo bi se da će krenuti u racionalizaciju velikih brojeva. Međutim, ne. Opredijelili su se za populističku mjeru štednje na upotrebi kompanijskog voznog parka. Nijesmo saznali odnosi li se to na službene limuzine ili na vozila koja koriste stručne ekipe.

Nikom nije dobro

Kako saznajemo, u sličnoj nezavidnoj finansijskoj situaciji su i ostale kompanije iz EPCG grupe, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Rudnik uglja. I na čelu ovih kompanija su kadrovi DF-a i Demokrata. Direktor Rudnika uglja je Milan Lekić (DF), dok je predsjednik borda Dušan Janjušević (Demokrate). Dok je izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović (Demokrate), a na čelu borda Rajko Radošević (DF).

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve