Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG: Počela toplifikacija Pljevalja

Iz EPCG su naveli da se prva faza projekta odnosi na izradu Glavnog cjelokupnog projekta primarnog toplovoda i izgradnju primarnog toplovoda od TEP u dužini od oko 1.830 metara

Potpisivanjem ugovora između Elektroprivrede Crne Gore i Uprave javnih radova (UJR) počela je realizacija projekta toplifikacije Pljevalja, saopšteno je  iz EPCG.

Kako navode, danas je u prostorijama Termoelektrane “Pljevlja (TEP), potpisan ugovor između EPCG i UJR, a u vezi sa projektom “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja – izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”.

“Potpisnici ugovora su izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i direktor UJR Boro Lučić, a ceremoniji su prisustvovali i izvršni rukovodilac FC Proizvodnja Bojan Đordan, menadžer projekta “Toplifikacija” Veselin Sekulić, menadžer projekta “Ekološka rekonstrukcija TEP” Zoran Šljukić, v. d. rukovodilac podružnice TEP Mirko Mazalica, koordinator projekta i član Odbora direktora EPCG Jovan Radošević te predstavnik Sektora za pravnu praksu i podršku FC pri Direkciji za pravne poslove Mladen Joksović”, piše u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da se prva faza projekta odnosi na izradu Glavnog cjelokupnog projekta primarnog toplovoda i izgradnju primarnog toplovoda od TEP u dužini od oko 1.830 metara.

“Pored potpisivanja ugovora, menadžeri projekta su prezentovali završno Idejno rješenje, koje je u skladu sa zakonskom procedurom, dobilo pozitivni izvještaj revizije. Treći partner, Opština Pljevlja, u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumjevanju između Opštine Pljevlja, UJR i EPCG, biće potpuna podrška u realizaciji prve faze, u smislu izdavanja UT uslova, eksproprijacije zemljišta, izdavanja građevinske dozvole itd”, navode iz EPCG.

Dodaju su da se otpočinjanjem radova na toplifikaciji konačno realizuje ideja stara četiri decenije.

“Očekujem da, nakon raspisanog tendera, već u toku ove godine imamo radove na prvoj fazi toplifikacije. Višedecenijsko oklijevanje da se pristupi realizaciji toplifikacije imalo je zaista razorne ekonomske, socijalne i demografske posljedice po Pljevlja. Osnovni motiv EPCG je da, uvezujući stratešku posvećenost zaštiti životne sredine i obavezu prema opštini Pljevlja, doprinese da ovaj prostor dobije ono što bi, da je bilo sreće i pameti, bilo izgrađeno još 1983. godine. Naša kompanija u ovaj projekat ulaže pet miliona evra, od čega polovina novca ide na realizaciju prve faze”, kazao je Rovčanin.

“Veoma mi je drago što sam u prilici da konstatujem da, u pogledu radova predviđenih za 2022. godinu, definitivno neće sve ostati samo na papiru, nego će se konkretizovati neki razvojni planovi. Toplifikacija je jedan od najvažnijih projekata za Pljevlja, a nadam se da ćemo, u dogledno vrijeme, završiti sav posao”, istakao je Lučić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve