Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG: Plav nezakonito skinuo 2.107.500 eura sa našeg računa

Pogrešno tumačeći Zakon o putevima i Odluku o korišćenju i naknadi za korišćenje puta i putnog zemljišta, opština Plav nametnula je samovoljno nezakonitu naknadu za postavljanje i ugradnju, između ostalog i elektronskih uređaja tzv. novih brojila, saopšteno je iz Elektroprivreda Crne Gore, koja je zbog ovoga podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica zaposlenih u opštini Plav.

– Ova lokalna samouprava je nezakonitim postupkom izvršila prinudnu naplatu sa računa EPCG u iznosu od 2.107.500 eura, kazali su iz EPCG.

Kako dodaju, donošenjem rješenja za 597 ugrađenih brojila i 246 mjernih ormara, na osnovu takvog nezakonitog rješenja, ova lokalna samouprava izvršila je prinudnu naplatu od EPCG.

– Ovim postupkom opština Plav je učinila više nezakonitih radnji. Prije svega, navedena naknada nije propisana Zakonom, ista je utvrđena u postupku koji nije sproveden u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, a Rješenje je donijeto od strane nenadležnog organa tj. lokalnog Sekretarijata za privredu, razvoj i finasije, dodaju iz EPCG.

Iz EPCG smatraju da ovakvim ponašanjem opština Plav dovodi u pitanje planiranje budućih investicija ne samo u tom regionu već i investicije u energetski sektor kao i normalno poslovanje EPCG.

– Koliko je apsurdna odluka lokalnih funkcionera opštine Plav i koliki je nivo nepoznavanja elektroenergetskog sistema ogleda se u i činjenici da su ovu nezakonitu naplatu usmjerili ka EPCG koja nije ni vlasnik predmetnih uređaja i opreme. Naime, nadležna kompanija koja se bavi tim poslom je operator distibutivnog sistema – CEDIS, koja inače sprovodi projekat instaliranja novih tzv. pametnih brojila, odnosno zamjenu postojećih, kažu iz EPCG.

Posebno napominju da je EPCG u prethodnom periodu, dok je to bila njena nadležnost, redovno plaćala naknade lokalnim samoupravama za postavljanje električnih vodova na opštinskim putevima, kao i godišnju naknadu za te vodove, te poreze na nepokretnost u značajnom iznosu, a s obzirom da brojila predstavljaju pripadajuće mjerne uređaje na vododovima, a ne samostalne uređaje, to se iz navedenog razloga naknada samo za brojila ne može naplaćivati jer bi to značilo plaćanje naknade dva puta po istom osnovu.

– Dakle, ovakvim postupanjem lokalna samouprava Opštine Plav je sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist i umjesto da podrži unaprjeđenje i modernizaciju distributivnog sistema, a u korist i na zadovoljstvo svih potrošača i prije svega građana te opštine, radi upravo suprotno jer bi ovim postupkom građane dodatno opteretila na računu za električnu energiju, napominju iz EPCG.

– Elektroprivreda kao kompanija koja obavlja djelatnost od opšteg interesa, očekuje u narednom periodu kroz sudske odluke, odgovornost svih pojedinaca lokalne samouprave u Plavu za nezakonitu primjenu zakona i narušavanje međunarodnog principa funkcionisanja energetskih operatera. Sa druge strane, EPCG kao kompanija u većinskom vlasništvu države Crne Gore, pokrenuće inicijativu prema Vladi Crne Gore u cilju zaštite imovine, odnosno u cilju zaštite imovine države Crne Gore u EPCG kroz sistemski model kao održivo rješenje, od nezakonitog postupanja opštine Plav, poručuju iz kompanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve