Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG najavila da će da zapošljava još ljudi

Iz EPCG su se osvrnuli na jučerašnju sjednicu vlade na kojoj se raspravljalo rado ove kompanije, dodajući da optužbe za nedomaćinsko poslovanje, smatraju zlonamjernim

UEPCG trenutno radi 1.148 lica, od čega 1.004 na neodređeno i 144 na određeno vrijeme. Trend zapošljavanja novih i zadržavanja starih radnika jeste nešto što karakteriše svaku ozbiljnu kompaniju i posljedica je procjene da je za efikasno suočavanje sa izazovima energetske tranzicije potrebna nova radna snaga, ali i zadržavanje postojeće, saopšteno je iz ove kompanije.

Iz EPCG su se osvrnuli na jučerašnju sjednicu vlade na kojoj se raspravljalo rado ove kompanije, dodajući da optužbe za nedomaćinsko poslovanje, smatraju zlonamjernim.

U EPCG kažu da e u periodu od 01.09. do 31.12.2020. godine, izvršena transformacija ugovora o radu, tako što je sa 101 licem zaposlenim na određeno vrijeme, zaključen aneks ugovora na neodređeno vrijeme.

-U budućnosti će, takođe, postojati potreba za novom radnom snagom, jer se projekti čijoj realizaciji pristupa EPCG ne mogu izvoditi sa brojnim stanjem koje je prilagođeno isključivo održavanju postojećih postrojenja. Činjenica da se, u dijelu javnosti, dokumentovano trajna potreba Kompanije za novom radnom snagom kontekstualizuje tako što se držanje aktuelnog rukovodstva, najzaslužnijeg za veliki investicioni ciklus, tretira kao incident, odnosno ugrožavanje interesa EPCG, jasno upućuje na zaključak da se radi o političkim napadima bez ikakvog utemeljenja. Razumijemo resantiman za vremenima kada se Kompanijom upravljalo tako da ne ulaže u svoj razvoj, ali možete biti sigurni u to da je nastupilo vrijeme kada radni odnos u EPCG podrazumijeva i realnu obavezu da se radi i doprinosi razvoju novih projekata – navode u EPCG.

Na zarade zaposlenih u EPCG sada odlazi 4,5% ukupnih troškova, što je znatno ispod nivoa u drugim energetskim kompanijama u Evropi, dodaju u ovoj kompaniji.

KAd je u pitanju uvoz električne energije, u EPCG kažu da su za prvih devet mjeseci ove godine, morali da utroše 246.817.103,29 eura.

-Pošto se dominantno uvozilo tokom drugog i trećeg kvartala (izvezli smo 119.334.398,36 evra i to dominantno tokom prvog kvartala), bilo bi lijepo da i EPCG i građani dobiju odgovor od nadležnih institucija i pojedinaca koji su, dugo vremena i u različitim aranžmanima, bili i ostali dio izvršne vlasti, zbog čega našoj kompaniji nije bilo omogućeno da gradi punih 40 godina i zašto je u poziciji da i dalje u značajnoj mjeri zavisi od hidrologije i uvoza, tj. zašto je tek sada, pokretanjem projekta „Solari 3000+ i 500+“, ušla u proces iskorišćavanja ogromnog broja sunčanih sati u našoj zemlji – kažu u EPCG.

Navode da će preko ovog projekta imati 45.000 MWh oslobođene energije, što će im, kako tvrde, po berzanskim cijenama, donijeti profit od 16 miliona eura.

-O potentnosti ove priče najbolje govori to što će projekat biti proširen na 5000+ (70 MW), gdje ćemo, na 105.000 MWh oslobođene energije, prihodovati 36 miliona evra godišnje. Takođe EPCG-Solar-Gradnja će prihodovati po osnovu građevinsko-montažerskih radova i izrade dijela tehničke dokumentacije 3 miliona evra (projekat 3000+) i 7 miliona evra (projekat 5000+). Na zarade zaposlenih u Solar gradnji (22 na neodređeno i 472 na određeno, preko agencije, ugovora o djelu) ići će 6 miliona eura godišnje, što znači da je projekat višestruko isplativ već u prvoj godini. Da i ne govorimo o tome što je, uporedo sa profitabilnošću projekta, 400 montera i pomoćnih radnika prošlo obuku i radno iskustvo, što ih čini konkurentnim za bilo koje regionalno ili evropsko tržište rada. Znamo da bi nekim politikantima više odgovaralo da su svi ti ljudi nezaposleni i nekonkurentni, ali EPCG preferira koncept koji donosi razvoj, obuku i dobrobit kako za kompaniju, tako i za društvo u cjelini – navode u EPCG.

Za bolje rezultate EPCG, dakle, neophodni su, kažu u kompaniji, kako povoljna hidrologija, tako i razvoj novih projekata, na koje je red došao tek nakon četiri decenije.

-Za nove projekte su, očigledno, potrebni i novi ljudi. Bilo bi zgodno ukoliko bismo, konačno, dobili i podršku nadležnog ministarstva, pošto smo, do sada, sami snosili teret krize. Koliki je taj teret, najbolje bi mogli kazati građani i privrednici iz sektora turizma: koliko bi ih koštalo i kakav bi poslovni epilog imala minula turistička sezona da su im povećane cijene za utrošenu električnu energiju? Srećom, razvijanjem projekta „Solari…“, naši građani i privreda će biti samo na dobitku. Valja ponavljati u svakoj prilici: to su prvi megavati još od 1982. godine – piše u saopštenju EPCG.

Što se tiče opaske o prekomjernoj dodjeli donacija uoči izbora u Nikšiću, iz EPCG kažu da da je aktuelno rukovodstvo EPCG preuzelo upravljanje kompanijom nakon tih izbora, tako da ne snosi odgovornost za eventualno prekomjerno doniranje novca u periodu kada je kompanijom upravljalo staro rukovodstvo.

-Ukoliko postoje neke sumnje u opravdanost dodjele donacija u tom periodu, postoje procedure koje su na raspolaganju članu Vlade, ali, u svakom slučaju, neznaveno je ili zlonamjerno da odgovornost adresira ljudima koji tada nijesu ni bili na pozicijama odlučivanja – piše u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B. Kotri
12.11.2022-14:33 14:33

Prema podacima iz ovog teksta, i podacima iz izvještaja o poslovanju EPCG za 2020. godinu, broj radnika u odnosu na 31.12.2020. godine je povećan za 208 ili za 22% (1148 podjeljeno sa 960).
Da bi se moglo korektno rezonovati o ovome, trebalo je objaviti šta se od povećanja odnosi na proizvodnju po elektranama, šta na snabdjevanje a šta na direkciju EPCG. Ovo iz razloga što se najavljuju nova povećanja broja zaposlenih.

B. Kotri
12.11.2022-14:36 14:36

Izvinite greška u tekstu goretreba da stoji ” (1148 podjeljeno sa 940)”

B. Kotri
12.11.2022-14:46 14:46

Iskazivanje učešća troška plata 4,5% u ukupnim troškovima kako je dato u ovom tekstu, ništa ne pokazuje ako ne znamo koliki je trošak plata u Eurima ili koliki ukupan trošak takođe u Eurima