Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

EPCG i Ministarstvo tvrde: Nema poskupljenja struje, stručnjaci preporučuju mjere štednje

Direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje se osjeća energetska kriza zbog sezone, jer je povećana potrošnja, a smanjena proizvodnja

Cijene struje do kraja ove godine, potvrđuju iz EPCG, neće rasti, a neće biti ni restrikcija. Za tri mjeseca Crna Gora uvezla je struje u vrijednosti od gotovo 106 miliona eura. I dok je Sjeverna Makedonija proglasila energetsku krizu uz mjere štednje, koje na snagu stupaju danas, susjedna Srbija planira mjere. U Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono tijelo koje bi se bavilo energetskom krizom, koje je formirano krajem jula, još nije uspjelo da se sastane. Iz Ministarstva kapitalnih investicija objasnili su da prate situaciju i da će se to tijelo okupiti.

Struja je proteklih dana među najtraženijom robom na tržištu.

Direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje se osjeća energetska kriza zbog sezone, jer je povećana potrošnja, a smanjena proizvodnja.

“Zbog toga smo prinuđeni da uvozimo”, kazao je Rovčanin.

Za uvoznu struju Crna Gora za tri mjeseca platila je gotovo 106 miliona eura. S porastom temperature, rasle su i cijene na berzama, pa je megavat u junu koštao 218 eura, a juče 629.

“Uvoz je u toku, a koštao je 45 miliona eura, dok je paralelno prošle godine bilo 4,5 miliona, desetak puta više, jer je i cijena prosječna uvoza na dnevnom nivou 1 i 2 miliona, 1,5 miliona u avgustu”, navodi Rovčanin.

I dok u Elektroprivredi čekaju kišu, Termolektrana Pljevlja radi punom parom.

“Proizvodimo 50 do 70 odsto CG potreba, taj procenat je i veći u ljetnjim mjesecima, u julu od ukupne proizvodnje EPCG 79 odsto, to govori o značaju TE i Rudnika”, kazao je Zoran Šljukić iz Termoelektrane Pljevlja.

Zajedništvo Rudnika i Termoelektrane ne gaje na državnom nivou. To, kaže Marko Perunović, član Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom, potvrđuje činjenica da su svi zakazani sastanci tog tijela propali. To koordinaciono tijelo nije počelo sa radom.

Iako se Savjet nije sastajao, iz Ministarstva kapitalnih investicija su nam javili da oni prate situaciju i komuniciraju s energetskom zajednicom. Najavljuju da će se Savjet ubrzo okupiti kako bi usvojio novi set mjera i preporuka za naredni period. Do tada, iz EPCG uvjeravaju u dvije stvari.

“Ne razmišljamo da povećamo cijenu električne energije, jer za 10 do 20 odsto ne bi ništa dobili. Do kraja godine ne razmišljamo o tome, ne razmišljamo o restrikcijama”, kaže Rovčanin.

Da moramo biti spremni i na mjere restrikcija, smatra Perunović. Pored korisnih preporuka Ministarstva kako štedjeti u kući, naši sagovornici smatraju da je mnogo važnije da država djeluje na vrijeme.

“Trebali bi imati plan restrikcija, jer smo suočeni sa tim da nemamo električnu energiju, uvozimo je, čekamo četvrti kvartal, velike padavine”, kaže Perunović.

I dok se čeka kišu, možda bi bolje bilo da se ugledamo na komšije koji su sa štednjom struje već počeli, a Evropljani i tokom ljeta.

Alarmantno u Evropi

Ministri energetike Evropske unije održaće hitne razgovore 9. septembra u pokušaju da nađu odgovor na rastuće cijene gasa i struje, izjavio je češki ministar industrije Jozef Sikela.

“Sastaćemo se u Briselu 9. septembra”, rekao je Sikela, čija vlada je sada predsjedavajuća EU.

Sikela je prethodno rekao da će se na hitnom sastanku razgovarati o prijedlozima kao što su ograničavanje ceijne gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, kao i o tržišnim intervencijama.

Češki ministar je upozorio da se cijene struje na evropskim berzama formiraju na osnovu cijene najskuplje proizvodnje, one koja koristi gas.

“Moramo da odvojimo cijene električne energije od cijene gasa i time spriječimo da ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin u Evropi manipuliše cijenama električne energije”, rekao je Sikela.

“Ali Putinov rat nije jedini uzrok rasta cijena”, naveo je ministar.

On je dodao da se na rusku agresiju na Ukrajinu nadovezala suša, nizak vodostaj evropskih reka što utiče na hidroelektrane, a ima i djelimičnog obustavljanja rada nekih nuklearnih elektrana zbog remonta, prije svega u Francuskoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve