Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

EPCG dobila preliminarnu finansijsku ponudu za vjetroelektranu Gvozd

Planirana finansijska sredstva koristila bi se za nabavku glavne opreme

Elektroprivreda Crne Gore dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane “Gvozd”. Projekat izgradnje VE „Gvozd“ je još jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

“Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagodjeni prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona eura, a ponuda će biti predmet daljih analiza”, navode iz EPCG.

Planirana finansijska sredstva koristila bi se za nabavku glavne opreme. Tenderi za nabavku samih vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, će biti sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a.

Očekivani početak izgradnje vjetroelektrane je u 2021. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova. Planirana snaga VE “Gvozd” je 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh i snabdijevaće oko 25 hiljada domaćinstava.

“Podsjećamo, da je Skupština akcionara EPCG donijela oduku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta. Donošenju odluke prethodila je izrada Studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE “Gvozd” urađenih od strane renomirane njemačke kompanije Fihtner”, zaključili su iz Elektroprivrede.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve