Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Embargo na zakup Aerodroma, tačka sporenja Komarnica

Sve tri koalicije su saglasne da Aerodromi Crne Gore treba da ostanu u državnom vlasništvu. Branko Radulović, ispred Demokratskog fronta, više puta je ponovio da je koncesija na aerodrome u Podgorici i Tivtu besmislena i apsurdna. Isto mišljenje je dijelio i funkcioner Demokrata Momo Koprivica, koji je upozoravao da Vlada prodaje vitalne resurse, naglašavajući da je potrebna ozbiljna reforma upravljanja preduzećem.

Lideri koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum koji bi trebalo da bude uvertira za formiranje vlasti. Iako u sporazumi nije bilo riječi o ekonomiji, pomenuti lideri su usmeno najavili da imaju plan oporavka. Za sada, kako će to tačno izgledati i šta će podrazumijevati taj plan, gotovo da nije ni poznato. Međutim, stavovi o privatizaciji, koncesijama, te realizaciji nekih najavljenih projekata, ali i onih koji su u toku, i te kako su poznati.

Ti stavovi se najbolje mogu opisati kroz dvije riječi “embargo” i “revizija”, pišu Dnevne novine.

AERODROMI

Sve tri koalicije su saglasne da Aerodromi Crne Gore treba da ostanu u državnom vlasništvu. Branko Radulović, ispred Demokratskog fronta, više puta je ponovio da je koncesija na aerodrome u Podgorici i Tivtu besmislena i apsurdna. Isto mišljenje je dijelio i funkcioner Demokrata Momo Koprivica, koji je upozoravao da Vlada prodaje vitalne resurse, naglašavajući da je potrebna ozbiljna reforma upravljanja preduzećem. Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar saglasan je da aerodromi treba da ostanu državni, te da bi njima, kako kaže, trebalo da upravlja, profesionalan menadžment. Sve ukazuje na činjenicu da će koncesija biti poništena, te da od izdavanja aerodroma neće biti ništa. Podsjećamo, koncesija je trebalo da se da na 30 godina, a u tom periodu ulaganja u aerodrome ne smiju biti manja od 200 miliona eura. Godišnji bi država od koncesionara dobijala i 10 odsto ukupnog bruto prihoda.

MALE HIDROELEKTRANE

Gotovo identično mišljenje o gradnji malih hidroelktrana imaju pomenute koalicije. Po uzoru na Bosnu i Hercegovinu, najavljeno je uvođenje moratorijuma, koji bi podrazumijevao zabranu gradnje malih hidroelektrana na crnogorskim rijekama. Međutim, ovdje se javlja drugi problem, a to je da li će biti dogovora o gradnji hidroelektrane Komarnica. Dio buduće vlasti je za taj projekat, koji bi mogao Crnoj Gori donijeti energetsku nezavisnost, dok problem može biti URA, koja je od nedavno dio evropskih “zelenih” partija, čiji su stavovi da ekologija uvijek mora imati primat. Kada su u pitanju subvencije za obnovljive izvore električne energije, koje plaćaju crnogorski građani, tri koalicije su stava da bi ih trebalo ukinuti.

PROVJERA PRIVATIZACIJA

U planu je donošenje novog zakona o koncesijama, kojim bi bile obuhvaćene i ranije odborene koncesije, s namjerom da se istraži da li je država u tim poslovima možda oštećena. Pored Zakona o koncesijama i Zakon o privatizacijama je izvjestan.

Planirane privatizacije će biti pod velikim znakom pitanja. Najavljena je privatizacija Budvanske revijere, dok je bilo očekivano da se ponovo krene u postupak privatizacije Instituta “Simo Milošević”. Kako sada stvari stoje, i jedna i druga privatizacija biće na čekanju neko vrijeme ili uopšte do njih neće ni doći. Već ranije je najavljena revizija dosadašnjih privatizacija. Demorkatski front je najavio da će tražiti reviziju mnogih privatizacija, počev od Kombinata aluminijuma, Željezare, Elektroprivrede Crne Gore, Telekoma, Avale, Limenke, pa sve do spajanja Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja.

AUTO-PUT

Budući konstituenti vlasti u planu imaju i detaljnu provjeru Ugovora o izgradnji prve dionice auto-puta, te da li su državni interesi u potpunosti zaštićeni. Predmet provjere biće i Tara, zbog navodne devastacije usljed izgradnje prioritetne dionice.

POREZ NA LUKSUZ

Ono što je objelodanio nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić je namjera da se promijeni poreska politika. Porez na luksuz, kako saznaju Dnevne novine, jedan je od prioriteta, a sve u cilju da oni koji imaju više i moraju da plate državi više poreza.

NEIZVJESNA SUDBINA MONTENEGRO AIRLINESA

Šta će se dešavati sa nacionalnim avio-prevoznikom, takođe je nepoznanica. Partije koje će sada imati većinu u parlamentu, protivile su se da država pomaže Montenegro Airlines. Ranije se kao opcija predlagao stečaj, a mjeseci pred nama će pokazati kako nova vlast planira da sanira nagomilane probleme Montenegro Airliensa.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve