Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Elektroprivreda naredne sedmice odlučuje o cijeni struje za Željezaru

Iako su radnici Željezare očekivali da se juče ponovo sretnu sa premijerom Dritanom Abazovićem, na kratkom sastanku prije sjednice Vlade sa ministrom ekonomskog razvoja Goranom Đurovićem nijesu saznali ništa novo u odnosu na prošli petak

Iako su radnici Željezare očekivali da se juče ponovo sretnu sa premijerom Dritanom Abazovićem, na kratkom sastanku prije sjednice Vlade sa ministrom ekonomskog razvoja Goranom Đurovićem nijesu saznali ništa novo u odnosu na prošli petak.

Sastanku nije prisustvovao biznismen Miodrag Daka Davidović, trenutno jedini zvanično zainteresovan kupac ove fabrike. On je ranije kazao da je petak posljednji rok do kada očekuje da se konačno razriješi situacija oko Željezare, ali nije odgovarao na naše pozive i poruke da li je i dalje pri tom stavu.

Smanjena cijena

Kako je Pobjedi kazao predstavnik radnika Ivan Vujović, Đurović je ponovio da država stoji iza njih i da je spremna da uđe u vlasničku strukturu Željezare, ukoliko Davidović uspije da se dogovori oko cijene sa turskom kompanijom Tosjali. Đurović im je, kako je naveo Vujović, kazao da su Turci pregovore oko prodaje fabrike prenijeli na jednu beogradsku firmu te da su smanjili svoju prvobitnu ponudu od 25 miliona eura, ali nije precizirano o kom je iznosu riječ.

“Država je spremna da bude suvlasnik Željezare i da pruži svu logistiku Davidoviću ukoliko preuzme fabriku. Što se tiče Liverovićkog jezera, rečeno je da ta voda nije nikakav problem, te da je trenutno jedini problem u cijeni struje, oko čega bi trebalo da pregovaraju Davidović i EPCG, pa očekujemo da će tokom iduće nedjelje doći do tog sastanka. Ostajemo u upravnoj zgradi fabrike, a krajem iduće sedmice, u zavisnosti od datuma sjednice, ponovo ćemo doći na sastanak sa predstavnicima Vlade”, kazao je Vujović.

Na pitanje Pobjede da li je predočeno u kom procentu bi država učestvovala u vlasništvu, Vujović je kazao da to nije precizirano i dodao da ih to i ne zanima.

“Nas samo interesuje da se riješi ova agonija, da neko napokon preuzme fabriku i da se mi vratimo svojim proizvodnim pogonima”, kazao je Vujović.

Isporuka struje

Iz EPCG Pobjedi je potvrđeno da još nijesu poznati uslovi isporuke električne energije, koji su od uticaja na odluku Davidovića o eventualnoj kupovini fabrike. Rečeno nam je da bi Odbor direktora o tom pitanju trebalo da odlučuje na sjednici početkom iduće nedjelje.

Predstavnici turske kompanije su nedavno, prilikom posjete Crnoj Gori, predočili predstavnicima Vlade da su spremni da koriguju cijenu. To je radnicima na sastanku prošlog petka saopštio premijer, koji su, kako su tada naveli, prvi put izašli zadovoljni sa sastanka jer je država stala iza njih. Komentarišući navode iz Vlade da su spremni da uđu u vlasničku strukturu Željezare, Davidović je tada kazao da bi ipak više volio da kompaniju preuzme u cjelosti i vodi je samostalno. Abazović je tada saopštio da je do 1. septembra, do kada će radnici primati naknade, potrebno naći novog investitora, navodeći da ima više zainteresovanih za kupovinu Željezare, ali ne i o kojim je kompanijama riječ. Davidović je inicijalno ponudio da je kupi za 15,1 milion eura, koliko su je Turci i platili prije deceniju. Radnici fabrike su danonoćno u fabrici duže od mjesec, nakon što im je rečeno da će samo njih dvadesetak iz uprave ostati u fabrici, dok će 229 radnika dobiti otkaze.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve