Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Ekspanzivna fiskalna politika je jedan od uzroka inflacije

Prema njihovim riječima, ekspanzivna fiskalna politika reflektovana u povećanju zarada u javnom sektoru i izdataka za socijalnu zaštitu početkom godine je, ističu, u kombinaciji sa faktorima sa međunarodnog trzišta, vodila povećanju potrošnje i daljem rastu stope inflacije čija je godišnja stopa od aprila mjeseca 2022. bila dvocifrena, a u julu je iznosila čak 14,9 odsto

Nova izvršna vlast, kako god ona bila koncipirana, mora zaustaviti ekspanzivnu fiskalnu politiku koja je vođena od početka godine, jer je to, pored povećanja cijena hrane i energenata u međunarodnom okruženju, doprinijelo rastu ukupne inflacije u zemlji i potrebi većeg zaduženja za finansiranje budžeta od prvobitno planiranog, saopštio je Centar za ekonomske i evropske studije (CEES).

Prema njihovim riječima, ekspanzivna fiskalna politika reflektovana u povećanju zarada u javnom sektoru i izdataka za socijalnu zaštitu početkom godine je, ističu, u kombinaciji sa faktorima sa međunarodnog trzišta, vodila povećanju potrošnje i daljem rastu stope inflacije čija je godišnja stopa od aprila mjeseca 2022. bila dvocifrena, a u julu je iznosila čak 14,9 odsto.

“Visoka inflacija je dalje uticala na realno smanjenje tek povećanih zarada i kupovne moći u Crnoj Gori iz mjeseca u mjesec. Visoku stopu inflacije, prati visoka stopa nezaposlenosti od čak 19,5 odsto n kraju jula 2022.godine, ukazujući na moguće izazove stagflacije”, naveli su u saopštenju.

Da su razlozi visoke stope inflacije u Crnoj Gori i domaći i uvozni, potvrdio je, kako kažu, i Međunarodni monetarni fond (MMF) nakon misije u julu 2022. godine, kada su njegovi predstavnici, podsjećaju iz CEES-a, naveli da se čini da pored uvozne inflacije, „pritisci od povećanja zarada, usljed nedavnog povećanja minimalne zarade i poreske reforme, takođe imaju ulogu“ u postojanju visoke stope inflacije u zemlji.

“Imajući u vidu nestabilnu političku situaciju u državi i brojne neizvjesnosti u međunarodnom okruženju, za očekivati je da će preduzimanje mjera u pravcu vođenja restriktivnije fiskalne politike i stvaranju predvidivijeg poslovnog okruženja biti veliki izazov”, naglasili su iz CEES-a.

Ipak, dodaju, mjere fiskalne konsolidacije moraju biti imperativ, imajući u vidu veoma uzak fiskalni prostor, i situaciju visokog javnog duga u zemlji.

“Pored mjera fiskalne politike fokusiranih na smanjenje rashoda, koje bi svaka naredna vlada trebala voditi, očekuje se da će politika Evropske centralne banke reflektovana u povećanju referentnih kamatnih stopa dodatno uticati na usporavanje inflacije u narednim mjesecima i u Crnoj Gori. Takođe, završetak turističke sezone i najava globalne recesije, može imati dodatne efekte na smanjenje stope inflacije u zemlji”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve