Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

EKOS: Preko 30 mladih prošlo obuku iz oblasti preduzetništva, poslovnog modeliranja i ličnog razvoja

Program je pokrenut sa ciljem unaprijeđenja znanja, vještina i kompetencija mladih, nezaposlenih i lica s invaliditetom sa teritorija opština Tivat, Kotor i Herceg Novi

U zgradi Opštine Herceg Novi juče je predstavljen program “EKOS – Ekonomsko osnaživanje ugroženih” koji realizuje Centar za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

“Program je pokrenut sa ciljem unaprijeđenja znanja, vještina i kompetencija mladih, nezaposlenih i lica s invaliditetom sa teritorija opština Tivat, Kotor i Herceg Novi, kako bi se podstakli na cjeloživotno učenje i aktivno učešće u rješavanju problema s kojima se suočavaju, prije svega kada je riječ o tržištu rada, zapošljivosti i preduzetništvu”, kazao je Anto Janković, predsjednik CEPSa.

On je kazao da je u programu učestvovalo 14 mladih iz opštine Herceg Novi 13 iz Tivta i 9 iz Kotora, koji su prošli online obuku iz oblasti preduzetništva, poslovnog modeliranja i ličnog razvoja.

“Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma iz 2017. godine, do 2022. godine više od polovine zaposlenih u svijetu moraće da redovno unaprijeđuje znanja i vještine, pri čemu će u prosjeku zaposlenima trebati 101 dan za prekvalifikacije i usavršavanja u periodu do 2022. godine. To ukazuje na značaj cjeloživotnog učenja, što je bila i jedna od osnovnih poruka tokom radionica koje su organizovane”, saopštio je Janković.

On je rekao da je tim CEPS-a svim zainteresovanima učesnicima/cama programa obezbijedio mentorsku podršku za pokretanje biznisa.

“Ambasada SAD u Podgorici je finansijski podržala ovaj projekat kao jednu od inicijativa u okviru konkursa čiji je cilj bio ublažavanje posljedica COVID19 pandemije. Problem nezaposlenosti, naravno, nije amo posljedica pandemije, međutim pandemija je dodatno pogoršala situaciju. COVID19 je uzdrmao ne samo zdravstvene sisteme širom svijeta, nego i svjetske ekonomije. Nedavno smo mogli da pročitamo u medijima podatke Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koji ukazuju na to da je od aprila 2020. godine bez posla u Crnoj Gori ostalo oko 10.000 ljudi. Prirodno, najpogođeniji su mladi i druge kategorije stanovništva, kao što su lica sa invaliditetom. Nedavno je Savjet za regionalnu saradnju objavio da je prosječna stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu 2020. godine bila 35.1 odsto. To je upola više nego u Evropskoj uniji, gdje je ta stopa prošle godine takođe porasla i iznosila je 16.9 odsto. Poređenja radi, u SAD stopa nezaposlenosti mladih bila je i preko 20 odsto u pojedinim mjesecima tokom 2020. godine”, kazala je Nicole Gallagher, šefica odjeljenja za medije i kulturu Američke ambasade.

Sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Аna Zambelić Pištalo, kazala je da Strategija za mlade Opštine Herceg Novi ukazuje na spremnost Opštine da podrži mlade i inicijative koje se tiču mladih.

“Mi smo u budžetu Opštine Herceg Novi već ove godine predvidjeli budžetsku podršku za žensko preduzetništvo, a očekujemo da od naredne godine postoji posebna budžetska linija koja se tiče preduzetništva mladih, u skladu sa Strategijom za mlade i Lokalnim akcionim planom”, kazala je Zambelić Pištalo.

Ona je saopštila da se u saradnji sa Ambasadom SAD u periodu od 06-15. avgusta, na trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom organizuje izložba “Crna Gora, nekada i sada”, što predstavlja početak dobre saradnje između ove Opštine i Ambasade SAD u oblasti kulture.

Na kraju događaja prisutnim polaznicima programa su uručeni sertifikati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
EKOS: Preko 30 mladih prošlo obuku iz oblasti preduzetništva, poslovnog modeliranja i ličnog razvoja – CG Vijesti
22.07.2021-14:37 14:37

[…] Aktuelno […]